Työpaikka ja työntekijä löysivät toisensa

Tero Järven työnsaanti on usein tyssähtänyt työhaastatteluihin. Vaatimaton mies ei osaa kehua itseään tavalla, jolla aukenisi työpaikka. Kaikki kuitenkin muuttui, kun haastattelun sijaan mies sai näyttää, mitä osaa. Nyt 42-vuotias entinen haapajärveläinen on Kuusijärven ulkoalueiden ahkera ja pidetty huoltomies.

Ulkotöitä maalta muuttaneelle

Tero Järvi muutti vanhempiensa kanssa Helsinkiin Haapajärveltä noin viisi vuotta sitten. Järvi kaipasi kovasti takaisin kotiin ja siksi sopeutuminen pääkaupunkiin ei edennyt. Hän pääsi Helsingin kaupungin tuetun työllistymisen palvelun asiakkaaksi ja työnhaku alkoi yhdessä työvalmentaja Mirjam Ruususen kanssa.

“Tiesin, että Terolle sopisi loistavasti ulkotyöt. Uskoin sen auttavan häntä sopeutumaan uuteen elämään täällä etelässä. Kun Pehr-A Nordensved NPA-Consultingilta otti meihin yhteyttä ja kertoi haluavansa palkata meidän kautta osatyökykyisiä Kuusijärven ulkoilualueelle, ajattelin heti Teroa”, työvalmentaja Mirjam Ruusunen muistelee.

Juuri sopivaa työtä

Kuusijärven ulkoilualueella työskentelee Tero Järven lisäksi kaksi muuta Helsingin kaupungin tuetun työllistymisen palvelun asiakasta. Heidän tehtävänään on savusaunojen lämmitys.

Järven ulkoalueiden huoltomiehen tehtävä on uusi, sitä ei ollut kukaan tehnyt ennen häntä. Hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa roska-astioiden tyhjennys, laitureiden puhtaanapito, haravointi, ruohonleikkuu ja lumityöt. Järvi on saanut paljon hyvää palautetta tekemästään työstä niin työkavereilta kuin Kuusijärven alueella ulkoilevilta asiakkailta.

Työ on tärkeä itseilmaisun väline

Motiiveistaan palkata osatyökykyisiä Pehr-A Nordensved kertoo:

“Työ on tärkein keino itsemme ilmaisuun. Työ on myös kasvattanut miehiä ja itsenäistänyt heitä. Kaksi on muuttanut täällä työnteon aloittamisen jälkeen omaan asuntoon. Se, jos joku, antaa minulle mittaamatonta mielihyvää.”

Ennen palkkaamista Pehr-A Nordensved lisäksi uskoi, että osatyökykyiset selviävät Kuusijärven urakasta ja jokaisen työsopimuksessa lukee, että tekee työtä ilman välitöntä työnjohtoa. Alussa työvalmentajan tukea tarvittiin muun muassa työkulttuuriin sopeutumisessa ja alueeseen tutustumisessa. Tällä hetkellä työvalmentaja käy Kuusijärvellä noin kerran kuukaudessa.

Tero Järvellä on työpaikka Kuusijärvellä niin kauan kuin työtä riittää.

“Tero on ahkeralla työnteolla ja aina valoisalla mielellä vallannut sijansa myös Kuusijärven käyttäjien mielessä.”

Teksti ja kuva: Mira Vihmo

Tue kehitysvammaisten nuorten työllistymistä. Lahjoita.

Päivitetty: 27.10.2016

« Takaisin