Syyskuun 9. päivä vietetään kansainvälistä FASD-päivää. Päivämäärä muistuttaa odottavan äidin yhdeksän kuukauden raittiudesta.

Kansainvälisenä FASD-päivänä 9.9. kiinnitetään huomiota raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vaaroihin. FASD on uusi lääketieteellinen termi, jolla viitataan lapselle aiheutuneiden vaurioiden kirjoon.

Kun odottava äiti juo alkoholia, juo kohdussa oleva lapsikin. Alkoholi on kuitenkin myrkky, jota sikiön elimistö ei pysty käsittelemään.

Alkoholi voi aiheuttaa syntyvälle lapselle monenlaisia vaurioita. Alkoholin aiheuttamista oireyhtymistä tunnetaan parhaiten FAS (fetal alcohol syndrome). Alkoholi voi aiheuttaa myös muita oireyhtymiä, jotka ovat vähemmän tunnettuja. Näitä vaurioita kuvataan nykyään kattotermillä FASD (fetal alcohol spectrum disorders).

Monesti luullaan, että lapsella joko on FAS tai sitten hän on terve. Kyseessä ei kuitenkaan ole joko-tai-tilanne, vaan liukuma, vaurioiden kirjo, jonka toisessa päässä on vakavat vauriot, toisessa esimerkiksi lievät oppimisvaikeudet. Vaikeimmillaan alkoholi voi aiheuttaa syntyvälle lapselle syvän kehitysvamman.

Kehitysvammaliitolla on käynnissä projekti raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vaurioittamien lasten tukemiseksi. Aiheesta on ilmestynyt keväällä myös kirja Alkoholin vaurioittamat.

Lisätietoa