Helmet-lukuhaaste on pääkaupunkiseudun kirjastojen lukemaan innostava haaste, jossa lukemista valitaan 50 eri vinkin perusteella. Vuoden 2021 lukuhaaste julkaistaan 29.12.2020, ja nyt ensimmäistä kertaa myös selkokielellä. Lukijat saavat selkokirjavinkkejä haasteen eri kohtiin.

Helmet-lukuhaaste on leikkimielinen haaste, johon voi osallistua itselleen parhaiten sopivalla tavalla. Voi esimerkiksi lukea yhden kirjan jokaiseen haastekohtaan tai merkitä saman kirjan kaikkiin kohtiin, joihin se haasteessa sopii. Haastetta voi tehdä itsekseen tai yhdessä jonkun kanssa. Tärkeintä ei ole lukea mahdollisimman paljon, vaan löytää itseä kiinnostavaa luettavaa ja viihtyä kirjan ääressä.

Lukuhaasteen kokoaa joukko kirjastoammattilaisia. Tällä kertaa Kehitysvammaliiton Selkokeskus ja Opike ovat olleet mukana mukauttamassa haasteen selkokielelle ja kokoamassa selkokirjavinkkejä haasteen eri kohtiin. Vinkit on koottu Selkokeskuksen verkkosivulle, ja vinkkilistaa täydennetään vuoden aikana. Helmet-lukuhaasteen selkokirjavinkit ovat esillä myös Selkokeskuksen ja Opikkeen Facebook- ja Twitter-kanavilla sekä Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmässä.

Selkokielinen kirjallisuus on suunnattu lukijoille, joille yleiskieliset kirjat ovat liian vaikeita. Selkokeskuksen arvion mukaan selkokielestä hyötyy Suomessa jopa 750 000 ihmistä. Selkokielen tarpeen syynä voi olla esimerkiksi kehitysvamma, muistisairaus tai se, että äidinkieli ei ole suomi tai ruotsi.

Osa selkokirjoista on kirjoitettu suoraan selkokielellä, osa on mukautettu yleiskielisistä teoksista. Selkokirjoja julkaistaan vuosittain noin 25 kappaletta. Joukossa on kauno- ja tietokirjallisuutta lapsille, nuorille ja aikuisille. Selkokirjan tunnistaa kannessa olevasta selkotunnuksesta, joka on S-kirjaimen muotoinen nuoli.

Selkokirjallisuudessa on kyse kulttuurin saavutettavuudesta: jokaisella on oikeus nauttia hyvistä tarinoista ja saada tietoa.

Lisätietoa:
Selkokeskuksen suunnittelija Henna Kara, henna.kara(at)kvl.fi ja 050 3737556
Opikkeen kustannustoimittaja Jenni Saarilahti, jenni.saarilahti(at)kvl.fi ja 050 5300 616

Linkit:
Helmet-lukuhaaste selkokielellä

Helmet-lukuhaaste yleiskielellä

Selkokirjavinkit Selkokeskuksen verkkosivulla

Selkokeskus Facebookissa ja Twitterissä: @selkokeskus
Opike Facebookissa: @OppimateriaalikeskusOpike. Opike Twitterissä: @OpikeKVL

Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmä