Selkokeskus ja Oppimateriaalikeskus Opike järjestivät Ilo-kirjoituskilpailun Kehitysvammaliiton 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kilpailun voittajat on nyt valittu, ja parhaan novellin loihti Kari Tapaninen Pielavedeltä.

Ilo-kirjoituskilpailussa etsittiin hyviä selkokielisiä novelleja, jotka on suunnattu selkokieltä tarvitseville nuorille aikuisille tai aikuisille. Haasteeseen tarttui yhteensä 135 kirjoittajaa, joiden joukossa oli esimerkiksi kirjailijoita, selkokielen ja suomen kielen asiantuntijoita, opettajia, kirjoittamisen harrastajia ja koululaisia. Voittajaksi valikoitui Kari Tapanisen Kaikki on niin iloisia -novelli, jossa sairaalassa makaava Junnu palailee takaisin elämään pyöräonnettomuuden jälkeen.

Tapaninen on Pielavedeltä kotoisin oleva hammaslääkäri, joka on työkyvyttömyyseläkkeellä. Hän innostui kilpailusta, kun hänen opettajavaimonsa Tarja Tapaninen aikoi myös osallistua. Kari Tapaninen sai novelliinsa inspiraatiota omasta elämästään; Tapanisten tytär sairastui lapsena ja joutui pitkäksi aikaa sairaalaan. Selkokieli oli lähellä Tapanisen sydäntä jo ennen kilpailua, koska myös hänen tyttärelleen on edelleen hyötyä siitä.

”Selkokielinen kirjallisuus on erittäin tärkeää. Iso osa suomalaisista ei pysty lukemaan tavallisia kirjoja, joten selkokirjoja tarvitaan hirveästi”, Tapaninen miettii.

Kilpailun taso korkea

Kilpailun korkea taso ilahdutti raatia, jossa olivat mukana kirjailija Tapani Bagge, selkokirjailija ja opettaja Tuija Takala, selkokirjatyöryhmän puheenjohtaja Riikka Törnroos ja selkokielisen kauno- ja tietokirjallisuuden asiantuntija Jenni Saarilahti Opikkeesta. Voittajan lisäksi raati valitsi anonyymisti 12 muuta edukseen erottunutta novellia, joista Opike julkaisee selkokielisen novellikokoelman. Myös Tarja Tapanisen novelli oli valittujen joukossa.

”Kokoelmaan valituista novelleista välittyi omaperäisyys ja selkokielen periaatteiden hallinta. Myös Kari Tapanisen voittajanovelli on kirjoitettu ansiokkaalla selkokielellä. Tapaninen on käsitellyt rankkaa aihetta huumorilla. Tarina on hienosti kehitelty ja toimiva sekä sanojen käyttö luontevaa”, raati perustelee.

Kilpailun voittajat julistettiin 28.9.2022 Selkokeskuksen järjestämässä Älä unohda selkokirjaa -seminaarissa, jonka tallenne tulee myöhemmin Selkokeskuksen YouTube-kanavalle.

Selkokieli on suomen kielen muoto, jonka sanastoa, rakenteita ja sisältöjä on muokattu helpommaksi ymmärtää kuin yleiskieltä. Selkokieli suunnataan ihmisille, joilla on eri syistä johtuvia lukemisen vaikeuksia. Selkokielen tarpeen taustalla voi olla esimerkiksi lukivaikeus, kehitysvamma, ADHD, muistisairaus tai se, että äidinkieli on jokin muu kuin suomi tai ruotsi.

Selkokeskus ja Opike ovat osa Kehitysvammaliittoa, joka juhlii 70-vuotispäiväänsä tänä vuonna. Kehitysvammaliitto edistää kehitysvammaisten ja muiden erityistä tukea oppimisessa, ymmärtämisessä ja kommunikoinnissa tarvitsevien ihmisten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta yhteiskunnassa.

Voittajien nimet aakkosjärjestyksessä (voittaja ylimpänä)

Kari Tapaninen: Kaikki on niin iloisia
Joa Arjoranta: Ensimmäiset treffit
Hanna Eskelinen: Paniikkia ja ilon kyyneleitä
Elisa Haverinen: Ämpärin ääni
Salla Hiltunen: Puolukka
Tea Kaila: Ikiaika
Titta Kemppainen: Ei paskempi päivä
Sami Lahtinen: Ystäväni Juha
Teija Laine: Tavallinen kuningatar
Päivi Lukkarila: Ensimmäinen aamu
Anne Muhonen: Betonisydän
Tarja Tapaninen: Ilman vaivoja
Jaana Viljakainen: Sanni haluaa hengästyä

Lisää tietoa ja yhteydenotot

Ilo-kirjoituskilpailun säännöt Selkokeskuksen verkkosivuilla

Tietoa selkokirjallisuudesta Selkokeskuksen verkkosivuilla

Ella Airaksinen
asiantuntija / selkokirjatyöryhmän sihteeri
ella.airaksinen(at)kvl.fi
p. 050 309 8466