Koulutuskalenteri
Kuva: Risto Musta

Tarjoamme monipuolista koulutusta ajankohtaisista aiheista – mm. seminaareja, neuvottelupäiviä ja konsultointia. Kehitysvammaliiton koulutukset ovat edullisempia jäsenillemme.

Liity jäseneksi

Kehitysvammaliiton tapahtumakalenteri jäsenille, kevät 2024 (pdf, 1 Mt)

Tällä hetkellä koulutamme enimmäkseen etänä! Etäkoulutukset mahdollistavat osallistumisesi paikasta huolimatta. Koulutuksemme ovat vuorovaikutuksellisia, ja jokaisella osallistujalla on mahdollisuus osallistua keskusteluihin sekä esittää kysymyksiä.

Saat linkin koulutukseen sähköpostitse. Osallistuminen on helppoa ja vaivatonta. Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin koulutuksiin, etäyhteyksiin ja osallistumiseen liittyen.

Verkkokursseja ja tilauskoulutusta muille kuin jäsenillemme tarjoaa Kehitysvammaliiton 100-prosenttisesti omistama yritys Saavuta Asiantuntijapalvelut Oy.

saavuta.fi

Diginykytilan kartoitus - perehdytyskoulutus työvälineen käyttöön
Arki

Käytännönläheisessä koulutuksessa perehdymme Arki digittää -hankkeessa kehitettyyn työvälineeseen eli diginykytilan kartoitukseen. Kartoituksen avulla voit selvittää, millä tavoin asiakkaiden digiosallisuus toteutuu arjessa. Kartoitus on loistava työväline digimmän arjen starttaamiseen!

Ajankohta22.8.2024
OsallistumismaksuTapahtuma on maksuton.
Paikkakuntaetäyhteys, Teams
Vähäeleinen kohtaaminen haastavissa tilanteissa etäkoulutus
Kuva Hejlskov-Elvén

Videoissa käsitellään itsehallintaa ja haastavaa käyttäytymistä sekä sitä, miten kohdata haastavasti käyttäytyvä henkilö mahdollisimman vähäeleisesti. 
Koulutus soveltuu sinulle, joka teet lähityötä ja kohtaat työssäsi haastavia tilanteita ja pohdit niihin sopivaa työskentelymallia. 

Koulutuksesta saatua palauttetta:  "Ryhmätyöt antoisia ja videot ajatuksia avartavia" "Luennoitsija oli hyvä" "Luento oli hyvä."

Ajankohta27.8.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 198 euroa/henkilö. Muut osallistujat 220 euroa/henkilö.
PaikkakuntaEtäkoulutus
Perustietoa kehitysvammaisuudesta -webinaari (1h)
KVL

Kehitysvammaliiton jäsenorganisaatioiden työntekijöille suunnattu maksuton Teams-webinaari.  Se on tarkoitettu sinulle,  joka olet aloittanut työt kehitysvamma-alalla ja tunnet tarvitsevasi perustietoa kehitysvammaisuudesta. 

Ajankohta29.8.2024
OsallistumismaksuTapahtuma on maksuton.
Paikkakuntawebinaari
Kognitiivinen saavutettavuus – mitä, miten ja kenelle?

Mitä on kognitiivinen saavutettavuus ja kuka siitä hyötyy? Miten voit edistää saavutettavuutta omassa työssäsi? Tule tutustumaan kognitiivisen saavutettavuuden perusteisiin ja kuulemaan ajankohtaisia asioita saavutettavuudesta Papunetin maksuttomaan tietoiskuun.

Ajankohta2.9.2024
OsallistumismaksuKoulutus on maksuton.
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat18 paikkaa vapaana
Tukiviittomia varhaiskasvatuksen arkeen -verkkokoulutus
Ajankohta10.9.2024 - 24.9.2024
Osallistumismaksu162 € (jäsenet) tai 180 € (muut)
Paikkakuntawebinaari
Vapaat paikat18 paikkaa vapaana
Omaisyhteistyön parantaminen
KVL

Yhteistyö kehitysvammaisen ihmisen omaisten ja ammattihenkilöstön kanssa on merkittävää, koska se välittää myös kokemukseen tuen laadusta. Joskus yhteistyö ei toimi ja se vaatii keinoja purkaa tilannetta. Koulutuksessa tunnistetaan yhteistyötä vaikeuttavia tekijöitä ja etsitään uusi menetelmiä sen parantamiseen. 

Ajankohta11.9.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 126 euroa/hlö. Muut osallistujat 140 euroa/hlö.
PaikkakuntaEtäkoulutus
Erityistä tukea tarvitsevan oppilaan vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin tukeminen (2.5 op)

Käytännönläheinen koulutus tarjoaa opettajille ja ohjaajille uutta tietoa ja ideoita vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin tukemiseen oppilaiden kanssa, jotka hyötyvät puhetta tukevista ja korvaavista kommunikointikeinoista. 

Koulutus sisältää runsaasti esimerkkejä puhetta tukevista ja korvaavista kommunikointikeinoista, kun ryhmässä on erityistä tukea tarvitsevia oppilaita. Koulutuksessa perehdytään kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen haasteisiin opetustilanteissa sekä siihen, millä tavalla kuvia, kommunikointikansioita ja tukiviittomia voidaan käyttää kommunikoinnin ja osallistumisen tukena opetuksessa ja vapaammissa sosiaalisissa tilanteissa. 

Opetushallituksen maksuton täydennyskoulutus on suunnattu ala-koulun opettajille ja ohjaajille, joilla erityistä tukea tarvitsevia oppilaita opetusryhmissä.

Ajankohta11.9.2024 - 20.11.2024
OsallistumismaksuOsallistujalle maksuton
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikatEi vapaita paikkoja
Tukiasumisen työntekijöiden kollegakahvit -verkkokahvila
kahvila

Verkkokahvila on tukiasumisen työntekijöiden kohtaamispaikka, jossa pohditaan työssä esille nousevia aiheita. 

Ajankohta12.9.2024
OsallistumismaksuTapahtuma on maksuton
Paikkakuntaverkkotapahtuma
Kirjoita selkokieltä

Mikä tekee tekstistä helppolukuisen? Miten kirjoitat hyvää selkotekstiä? Koulutuksessa perehdytään selkokielen ja selkokirjoittamisen keskeisiin periaatteisiin esimerkkien ja tehtävien avulla.

Ajankohta17.9.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 198€ (Muut osallistujat 220€)
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat16 paikkaa vapaana
Saattohoito - etäkoulutus
KVL

Kehitysvammaisella on oikeus hyvään kuolemaan ja sitä edeltävään saattohoitoon omassa kodissaan. Koulutuksessa perehdytään saattohoidon periaatteisiin ja käytännön toteutukseen. Koulutus soveltuu kaikille aiheesta kiinnostuneille, mutta varsinkin sellaisten yksiköiden henkilökunnalle, jotka toteuttavat tai tulevaisuuden suunnitelmissa on toteuttaa saattohoitoa.

Koulutuksesta saatua palautetta: "Mahtava luennoitsija,kouluttajan oma kokemus asiasta on aina positiivista." "Paljon hyvää ja tarpeellista tietoa." "Selkeäsanainen kouluttaja."

Ajankohta19.9.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 198 €/hlö. Muut osallistujat 220 €/hlö.
Paikkakuntaetäkoulutus
Saavutettavuuden perusteet

Miten voit huomioida toimintarajoitteiset ihmiset omassa työssäsi? Miten teet verkkosisällöstä saavutettavan ja helppokäyttöisen?

Koulutuksessa tutustutaan saavutettavuuslainsäädäntöön sekä teknisen ja kognitiivisen saavutettavuuden perusteisiin käytännön esimerkkien kautta. Koulutuksen tavoitteena on antaa hyvä ymmärrys siitä, miten verkossa ja sosiaalisessa mediassa voi julkaista lainsäädännön vaatimukset täyttäviä sisältöjä.

Ajankohta25.9.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 126€ (Muut osallistujat 140€)
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat18 paikkaa vapaana
Tuettu päätöksenteko - etäkoulutus
KVL

Vuoden 2025 alussa uusi vammaispalvelulaki tuo vammaisille ihmisille uuden palvelun tuetun päätöksenteon. Oikeus tuettuun päätöksentekoon perustuu YK:n vammaissopimuksen 12 artiklaan, jonka mukaan kaikki ovat lain edessä yhdenvertaisia. Jos siihen ei täysin itsenäisesti kykene, on mahdollisuus saada tukea päätöksen tekoon.  

Koulutuksessa opiskellaan mitä on tuettu päätöksenteko palveluna ja miten päätöksiä ja valintoja voi tukea arjessa.  Koulutuksessa syvennytään aiheeseen käytännön esimerkkien ja harjoitusten avulla. Työpajan jälkeen voit soveltaa oppimaasi arjen tilanteissa.   

Ajankohta25.9.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 126 euroa/hlö. Muut osallistujat 140 euroa/hlö.
PaikkakuntaEtäkoulutus
Selkokieli opetuksessa (2 op)

Mikä suomen kielessä on helppoa tai hankalaa ihmisille, joille lukeminen on haastavaa? Miten kirjoitat sujuvaa selkokieltä? Miten muokkaat omista opetusmateriaaleistasi selkokielisiä? Käytännönläheisessä koulutuksessa perehdytään selkokieleen eri näkökulmista ja tehdään paljon pohdintatehtäviä yhdessä. 

Ajankohta25.9.2024 - 26.11.2024
OsallistumismaksuKoulutus on maksuton: Opetushallituksen tukema opetushenkilöstön täydennyskoulutus
PaikkakuntaVerkkokoulutus: Teams
Vapaat paikat25 paikkaa vapaana
Apua käyttäytymisen ymmärtämiseen ja aistihäiriöihin, SeMoCo - peruskurssi
Poika ja ilmapallo

Kohtaatko arjessasi käyttäytymiseen ja oppimiseen liittyviä haasteita? Haluaisitko oppia välttämään turhia konfliktitilanteita tunnistamalla aistiherkkyyksien vaikutukset käyttäytymiseen? Kaipaatko uusia työkaluja arjen sujuvoittamiseksi?

Ajankohta26.9.2024 - 27.9.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 308€/hlö. Muut osallistujat 339€/hlö. Osallistumismaksu sisältää ohjelman lisäksi aamu- ja iltapäiväkahvit. Lounas on omakustanteinen.
PaikkakuntaEspoo
Onnistumisilla kohti tasa-arvoista musisointia (2,5 op)

Käytännönläheinen koulutus tarjoaa välineitä aktiiviseen musisointiin inklusiivisissa ryhmissä, opetuksen suunnitteluun ja musiikin työtapojen monipuoliseen käyttöön. Siinä perehdytään oppimisen haasteisiin, yksilöllistämisen ja vuorovaikutuksen merkitykseen, onnistuneen opetuksen periaatteisiin ja musisointia helpottaviin keinoihin (esim. kuvionuotit). 

Lisäksi tutustutaan musiikinopetuksen työtapoihin ja musiikillisen kasvun malliin, jotka auttavat opetusprosessin laatimisessa. Koulutus tarjoaa käytänteitä, joiden avulla aktiivinen musiikkitoiminta onnistuu myös inklusiivisissa ryhmissä. Motivoiva ja erilaista oppijuutta huomioiva toimintatapa luo osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja oppimisen demokratiaa. Tavoitteena on tasa-arvoinen opetus, jossa kaikki motivoituvat musisoimaan.

Osallistuminen ei edellytä aikaisempia musiikillisia tietoja tai taitoja ja sopii siksi esim. opettajille, jotka epäröivät omaa osaamistaan musiikin opettajina. Kouluttajina ovat suomalaiset alan huiput. Joissakin opetustilanteissa nähdään kehitysvammaisia muusikoita.

Ajankohta1.10.2024 - 13.3.2025
OsallistumismaksuMaksuton Opetushallituksen tukema täydennyskoulutus
PaikkakuntaVerkossa (Zoom)
Vapaat paikat19 paikkaa vapaana
Papunet tutuksi – Puhevammaisten viikon maksuton tietoisku

Papunet välittää tietoa ja materiaalia kommunikoinnin tueksi, jotta jokaisen oikeus kommunikointiin ja osallisuuteen toteutuisi. Tule tutustumaan Papunettiin ja kuulemaan, mitä kaikkea suosittu verkkopalvelu pitää sisällään.

Ajankohta1.10.2024
OsallistumismaksuKoulutus on maksuton.
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat39 paikkaa vapaana
ALUSTAVA: Kehitysvamma ja neuropsykiatriset haasteet
KVL

Autismin kirjo, ADHD ja FASD ovat neuropsykiatrisia oireyhtymiä, jotka voivat esiintyä päällekkäin kehitysvammaisuuden kanssa. Kaikilla näillä on omat erityispiirteensä, jotka vaikuttavat suuresti siihen, millaisena henkilön kehitysvammaisuus ilmenee ja millaista tukea hän tarvitsee. 
Palaute osallistujalta: ”Luotettavaa tietoa, tärkeästä aiheesta. Sai näkemystä, mihin keskittyä ja millä tavalla tukea.”

Ajankohta3.10.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 198 euroa/hlö. Muut osallistujat 220 euroa/hlö.
PaikkakuntaEtäkoulutus
Voimauttavan vuorovaikutuksen valmentajakoulutus -verkkokoulutus
Ajankohta3.10.2024 - 19.3.2025
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 594 € (muut osallistujat 660 €)
Paikkakuntaverkkokoulutus
Vapaat paikat5 paikkaa vapaana
Suunnittele selkojulkaisu

Millainen kuvitus tukee tekstin ymmärtämistä? Mitkä graafiset ratkaisut helpottavat lukemista? Koulutuksessa perehdytään selkokielisen julkaisun suunnittelun, taiton, kuvituksen ja visuaalisen saavutettavuuden perusteisiin käytännön esimerkkien ja harjoitusten avulla.

Ajankohta3.10.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 126€ (Muut osallistujat 140€)
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat20 paikkaa vapaana
Papurin perusteet – Puhevammaisten viikon maksuton tietoisku

Papuri on työkalu, jolla teet helppokäyttöisiä materiaaleja Papunetin kuvien tuella. Tule tutustumaan Papuriin ja kuulemaan maksuttoman työkalun mahdollisuuksista.

Ajankohta3.10.2024
OsallistumismaksuKoulutus on maksuton.
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat35 paikkaa vapaana
Oppimisen ja koulunkäynnin tuen neuvottelupäivä - etäkoulutus
KVL

Erityisopetuksessa työskentelevien ammattilaisten neuvottelupäivässä käsittelemme ajankohtaisia aiheita, jotka liittyvät kehitysvammaisten ja muiden vastaavaa tukea tarvitsevien nuorten koulunkäyntiin. Iltapäivän aikana kuulemme mm. emotionaalisen kehitysvaiheen merkityksestä haastavissa tilanteissa sekä opintojen siirtymävaiheessa tarvittavan tuen kehittämisestä Skotlannissa.

Ajankohta10.10.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 126 euroa/henkilö. Muut osallistujat 140 euroa/henkilö.
Paikkakuntaetäyhteys, Teams
Miten vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki ovat muuttumassa?
laki

Koulutuksessa käydään läpi vammaislainsäädännön uudistusta ja keskitytään vammaispalvelulakiin tulleisiin uusiin palveluihin. Millaisia ovat nämä palvelut ja kenellä on oikeus saada niitä? Millaisin eri tavoin palveluita voidaan järjestää? Koulutuksessa käydään läpi lakien etusijajärjestystä; milloin sovelletaan sosiaalihuoltolakia tai muuta sosiaalihuollon lakia ja milloin vammaispalvelulakia? 
Koulutus keskittyy siihen, miten uusia säännöksiä tulee lain mukaan soveltaa. Lain sisältö muuttui eduskuntakäsittelyn aikana, mikä asettaa omat haasteensa lain soveltamiselle ja tulkinnalle. 

Ajankohta15.10.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 198 e/hlö. Muut osallistujat 220 e/hlö.
PaikkakuntaTeams-verkkokoulutus
Vähäeleinen kohtaaminen haastavissa tilanteissa etäkoulutus
Bo Hejlskov-Elvénin kuva

Koulutus soveltuu sinulle, joka teet lähityötä ja kohtaat työssäsi haastavia tilanteita ja pohdit niihin sopivaa työskentelymallia. Koulutus on tunnetun ruotsalaisen psykologin Bo Hejlskov-Elvénin videoluentoihin perustuva. Videoissa käsitellään itsehallintaa ja haastavaa käyttäytymistä sekä sitä, miten kohdata haastavasti käyttäytyvä henkilö mahdollisimman vähäeleisesti.

Koulutuksesta saatua palauttetta:  "Ryhmätyöt antoisia ja videot ajatuksia avartavia" "Luennoitsija oli hyvä" "Luento oli hyvä."

Ajankohta24.10.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 198 euroa/henkilö. Muut osallistujat 220 euroa/henkilö.
PaikkakuntaEtäkoulutus
DialoQ Talk -kommunikointiohjelman perusteet
Ajankohta28.10.2024
Osallistumismaksu126 € (jäsenet) tai 140 € (muut)
PaikkakuntaEspoo
Vapaat paikat15 paikkaa vapaana
ALUSTAVA: Kehitysvammaisten mielenterveysongelmat - Tunnistaminen ja hoito
KVL

Miten voi erottaa psykiatrisen sairauden ja käytöshäiriön? Mitä lähityöntekijä voi tehdä, jotta henkilö saa oikean diagnoosin ja apua oireisiinsa. Entä mitä terveydenhuollossa tulisi tietää, jotta mielenterveyden häiriö tunnistetaan ja henkilö saa tarvitsemansa avun? 
Koulutuksessa saat tietoa tyypillisimmistä mielenterveyden häiriöistä ja niiden diagnostiikasta sekä hoidon linjauksista kehitysvammalääkärin näkökulmasta. 

Ajankohta29.10.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 198 euroa/hlö. Muut osallistujat 220 euroa/hlö.
PaikkakuntaHybridikoulutus, Espoo Leppävaara
Yhdenvertaista ja yksilöllistä ohjausta erityisopetuksessa (2 op)

Oletko kiinnostunut syventämään ymmärrystäsi erilaisten oppijoiden kohtaamisesta ja kehittämään taitojasi vastaamaan heidän tarpeisiinsa entistä tehokkaammin? 

Osallistumalla koulutukseen saat arvokasta tietoa ja taitoja, joita voit jakaa koko työyhteisöösi, edistäen yhteisöllisyyttä ja kannustavaa ilmapiiriä. Koulutus on suunnattu opinto-ohjaajille, erityisopettajille ja S2-opettajille, jotka haluavat kehittää kykyään kohdata ja ohjata oppijoita yksilöllisesti. Koulutuksen aikana pohditaan myös, miten kohtaamisen taidot auttavat luomaan innostusta ja merkityksellisyyttä omaan työhön. 

Verkkokoulutus tarjoaa käytännönläheisiä työkaluja ja menetelmiä, joilla voit tukea oppilaitasi yksilöllisesti sekä vahvistaa heidän itsetuntemustaan ja auttaa heitä selkiyttämään omia suunnitelmiaan nivelvaiheessa ja toisen asteen koulutuksessa. 

Koulutuksessa perehdytään lisäksi LOVIT-vuorovaikutusmalliin, joka on erinomainen työkalu erityistä tukea tarvitsevien oppijoiden ohjaamisessa. Koulutuksessa keskitytään myös selkokielen käyttöön opetuksessa ja ohjauksessa, mikä tekee vuorovaikutuksesta saavutettavampaa ja tukee oppijoiden yhdenvertaista osallisuutta. 

Koulutus koostuu viidestä iltapäivästä (Teams). 

Osallistujamäärä on rajattu (15 paikkaa)!

Koulutus on suunnattu seuraaville kohderyhmille: Perusopetuksen, nivelvaiheen ja ammatillisen opetuksen erityisopettajat ja opinto-ohjaajat sekä s2-opettajat.

 

Ajankohta29.10.2024 - 26.11.2024
OsallistumismaksuMaksuton
PaikkakuntaVerkkokoulutus
Vapaat paikat7 paikkaa vapaana
Kehitysvammaperhehoidon valtakunnalliset koulutuspäivät

Perhehoito on ainutlaatuinen hoivan ja huolenpidon muoto, jossa elämänlaatuun vaikuttavat monet erilaiset asiat. Koulutuspäivät on tarkoitettu perhehoitajille, kuntien työntekijöille, KeVa-perhehoidon kouluttajille ja muille asiasta kiinnostuneille. Koulutuspäivien sisältö tukee perhehoidon verkoston toimintaa ja työpajoissa perhehoitajat sekä perhehoidosta vastaavat työntekijät pääsevät jakamaan kokemuksiaan.

Ajankohta30.10.2024 - 31.10.2024
Osallistumismaksu220 €/koko tapahtuma tai 110 euroa/päivä. Hinta sisältää koulutuksen sekä ohjelman mukaiset kahvi- ja ruokatarjoilut.
PaikkakuntaVantaa (kauppakeskus Jumbon yhteydessä)
Boardmaker 7 -työpaja
Ajankohta30.10.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 99 € (muut osallistujat 110 €)
PaikkakuntaEspoo
Puhu selkokieltä

Miten selkeytät ja yksinkertaistat omaa puhettasi? Kuinka voit tukea selkokieltä tarvitsevan puhekumppanin osallistumista keskusteluun? Koulutuksessa tutustutaan selkokieltä tarvitsevien ihmisten kielenkäytön ja vuorovaikutuksen haasteisiin sekä perehdytään selkokielisen puheen ja vuorovaikutuksen tärkeimpiin ohjeisiin. Koulutuksessa tehdään lyhyitä harjoituksia sekä yhdessä että pienryhmissä.

Ajankohta30.10.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 126€ (Muut osallistujat 140€)
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat18 paikkaa vapaana
Voimauttavan vuorovaikutuksen perusteet -verkkokoulutus (0,5 op)
Ajankohta31.10.2024
Osallistumismaksu198 € (jäsenet) tai 220 € (muut)
Paikkakunta
Grid 3 -kommunikointiohjelman perusteet
Ajankohta4.11.2024
Osallistumismaksu126 € (jäsenet) tai 140 € (muut)
PaikkakuntaEspoo
Vapaat paikat15 paikkaa vapaana
Diginykytilan kartoitus - perehdytyskoulutus työvälineen käyttöön
Arki

Käytännönläheisessä koulutuksessa perehdymme Arki digittää -hankkeessa kehitettyyn työvälineeseen eli diginykytilan kartoitukseen. Kartoituksen avulla voit selvittää, millä tavoin asiakkaiden digiosallisuus toteutuu arjessa. Kartoitus on loistava työväline digimmän arjen starttaamiseen!

Ajankohta5.11.2024
OsallistumismaksuTapahtuma on maksuton.
Paikkakuntaetäyhteys, Teams
MUUTOS AJANKOHTAAN: Kehitysvammaliiton opintopäivät 2024

Tapahtuman ajankohta on vaihtunut keväälle 2025.

Ajankohta6.11.2024 - 7.11.2024
OsallistumismaksuIlmoitetaan myöhemmin
PaikkakuntaIlmoitetaan myöhemmin
Ilmoittautumisaika on päättynyt
GoTalk NOW -kommunikointiohjelman perusteet
Ajankohta11.11.2024
Osallistumismaksu126 € (jäsenet) tai 140 € (muut)
PaikkakuntaEspoo
Vapaat paikat15 paikkaa vapaana
ALUSTAVA: Vammais- ja sotealan ammatillisten opettajien neuvottelupäivä
KVL

Neuvottelupäivässä kuulemme ja keskustelemme ajankohtaisista vammaispalveluihin ja vammaisalan työhön liittyvistä aiheista. Päivän aikana käsittelemme mm. tulevaa vammaispalvelulakia, emotionaalista kehitysvaihetta näkökulmana haastavaan käyttäytymiseen ja sen kohtaamiseen vammaistyössä sekä keskustelemme muista ajankohtaisista osaamistarpeista.

Ajankohta13.11.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 198 euroa/hlö. Muut osallistujat 220 euroa/hlö.
PaikkakuntaHybridikoulutus, Espoo Leppävaara
Kirjoita selkokieltä

Mikä tekee tekstistä helppolukuisen? Miten kirjoitat hyvää selkotekstiä? Koulutuksessa perehdytään selkokielen ja selkokirjoittamisen keskeisiin periaatteisiin esimerkkien ja tehtävien avulla.

Ajankohta13.11.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 198€ (Muut osallistujat 220€)
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat19 paikkaa vapaana
Tukiasumisen työntekijöiden kollegakahvit -verkkokahvila
kahvila

Verkkokahvila on tukiasumisen työntekijöiden kohtaamispaikka, jossa pohditaan työssä esille nousevia aiheita. 

Ajankohta19.11.2024
OsallistumismaksuTapahtuma on maksuton
Paikkakuntaverkkotapahtuma
Tukiviittomia asumisyksikön ja työtoiminnan arkeen -verkkokoulutus
Ajankohta21.11.2024
Osallistumismaksu162 € (jäsenet) tai 180 € (muut)
Paikkakuntawebinaari
Vapaat paikat18 paikkaa vapaana
Itsemääräämisoikeuden tukeminen ja vahvistaminen: IMO-passikoulutus
KVL

Koulutuksessa opiskellaan itsemääräämisen tukemisen hyviä käytäntöjä sekä etsitään keinoja rajoitustoimenpiteiden käytön vähentämiselle. Koulutus sisältää harjoituksia.

Koulutuspalautteita: ”Koulutuksen sisältö oli hyvä ja todella kiinnostava. Paljon käytännön vinkkejä, joita voi käyttää ja soveltaa tulevaisuudessa. Interaktiivisuus ja ryhmätyöt olivat hyviä.”

Ajankohta27.11.2024 - 23.1.2025
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet: 662,40 euroa/henkilö. Muut osallistujat: 736 euroa/henkilö
PaikkakuntaTeams-verkkokoulutus
Tutkimuksen iltapäivä: Kehitysvammaliiton tutkimustoiminnan ajankohtaisia teemoja
KVL

Kehitysvammaliiton vuosittaisessa tutkimuksen iltapäivä -webinaarissa kuulet uusinta kehitysvamma-alaa koskettavaa tutkimustietoa. Voit myös esittää kysymyksiä ja kommentteja tutkijoille. Maksuton tapahtuma on suunnattu alan ammattilaisille ja opiskelijoille, mutta kaikki muutkin aiheesta kiinnostuneet voivat osallistua.

Ajankohta4.12.2024
OsallistumismaksuMaksuton
PaikkakuntaVerkkotapahtuma
Selkokielen tekstityöpaja

Etätyöpajassa tehdään paljon kirjoitusharjoituksia sekä syvennetään selkokirjoittamisen taitoa. Ennen työpajaa on hyvä tutustua selkokielen periaatteisiin tai käydä Kirjoita selkokieltä! -koulutus. Työpajaan sisältyy ennakkotehtävä.

Ajankohta4.12.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 126€ (Muut osallistujat 140€)
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat19 paikkaa vapaana
Tuettu päätöksenteko - etäkoulutus
KVL

Vuoden 2025 alussa uusi vammaispalvelulaki tuo vammaisille ihmisille uuden palvelun tuetun päätöksenteon. Oikeus tuettuun päätöksentekoon perustuu YK:n vammaissopimuksen 12 artiklaan, jonka mukaan kaikki ovat lain edessä yhdenvertaisia. Jos siihen ei täysin itsenäisesti kykene, on mahdollisuus saada tukea päätöksen tekoon.  

Koulutuksessa opiskellaan mitä on tuettu päätöksenteko palveluna ja miten päätöksiä ja valintoja voi tukea arjessa.  Koulutuksessa syvennytään aiheeseen käytännön esimerkkien ja harjoitusten avulla. Työpajan jälkeen voit soveltaa oppimaasi arjen tilanteissa.   

Ajankohta11.12.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 126 euroa/hlö. Muut osallistujat 140 euroa/hlö.
PaikkakuntaEtäkoulutus
Kirjoita selkokieltä -verkkokurssi

Mikä tekee tekstistä helppolukuisen? Miten kirjoitat hyvää selkotekstiä? Omatoimisella verkkokurssilla perehdyt selkokielen periaatteisiin ja selkokirjoittamiseen. Pääpaino on selkokielisissä informaatioteksteissä, esimerkiksi verkko- ja esiteteksteissä.

Kurssin voi aloittaa milloin vain, ja sen voi suorittaa osissa oman aikataulun mukaan. Koulutuksen kesto on noin yksi työpäivä.

Ajankohta31.12.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 153€ (Muut osallistujat 170€)
PaikkakuntaVerkkokurssi