Koulutuskalenteri
Kuva: Risto Musta

Tarjoamme monipuolista koulutusta ajankohtaisista aiheista – mm. seminaareja, neuvottelupäiviä ja konsultointia. Kehitysvammaliiton koulutukset ovat edullisempia jäsenillemme.

Liity jäseneksi

Kehitysvammaliiton tapahtumakalenteri jäsenille, syksy 2023 (pdf, 696 kt)

Tällä hetkellä koulutamme enimmäkseen etänä! Etäkoulutukset mahdollistavat osallistumisesi paikasta huolimatta. Koulutuksemme ovat vuorovaikutuksellisia, ja jokaisella osallistujalla on mahdollisuus osallistua keskusteluihin sekä esittää kysymyksiä.

Saat linkin koulutukseen sähköpostitse. Osallistuminen on helppoa ja vaivatonta. Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin koulutuksiin, etäyhteyksiin ja osallistumiseen liittyen.

Verkkokursseja ja tilauskoulutusta muille kuin jäsenillemme tarjoaa Kehitysvammaliiton 100-prosenttisesti omistama yritys Saavuta Asiantuntijapalvelut Oy.

saavuta.fi

PERUTTU: Kehitysvamma ja neuropsykiatriset haasteet videoluento opetusalan henkilökunnalle

Autismin kirjo, ADHD ja FASD ovat neuropsykiatrisia oireyhtymiä, jotka voivat esiintyä päällekkäin kehitysvammaisuuden kanssa. Kaikilla näillä on omat erityispiirteensä, jotka vaikuttavat suuresti siihen, millaisena henkilön kehitysvammaisuus ilmenee ja millaista tukea hän tarvitsee. 
Koulutuksessa perehdytään näihin erilaisiin päällekkäisyysvaikutuksiin ja pohditaan, millä tavoin ne tulee ottaa huomioon vuorovaikutuksessa henkilön kanssa ja hänelle annettavassa tuessa.

Ajankohta4.12.2023
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 85,50 euroa/hlö. Muut osallistujat 95 euroa/hlö.
PaikkakuntaEtäkoulutus
Tutkimuksen iltapäivä: Kehitysvammaliiton tutkimustoiminnan ajankohtaisia teemoja
KVL

Kehitysvammaliiton vuosittaisessa tutkimuksen iltapäivä -webinaarissa luodaan katsaus uusimpaan kehitysvamma-alaa koskettavaan tutkimukseen. Puhujina toimivat kehitysvammaliiton tutkijat yhteistyökumppaneineen. Tämän vuoden webinaari keskittyy tarkastelemaan kehitysvammaisen asiakkaan ja ammattilaisen välistä vuorovaikutusta erilaisista näkökulmista. Osallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentteja puhujille webinaarin aikana. 

Ajankohta7.12.2023
OsallistumismaksuMaksuton
PaikkakuntaVerkkotapahtuma
Joululaulajaiset

Joulu tulee laulaen!

Tervetuloa Musiikkikeskus Resonaarin ja Opikkeen yhteislaulutilaisuuteen täynnä joulun tunnelmaa tiistaina 12.12.2023 klo 12.30–13.45. Tilaisuus järjestetään verkossa, Zoomissa, ja on avoin kaikille. Tapahtumaan voi liittyä mukaan esimerkiksi toimintayksikön, asuntolan, oman luokan tai vaikkapa ystävien kanssa.

Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Liity tapahtumaan tästä: https: https://us06web.zoom.us/j/99552923165

Ajankohta12.12.2023
OsallistumismaksuMaksuton
PaikkakuntaVerkossa (Zoom)
Harkittua vammaissosiaalityötä -HaraVa tutkimushankkeen päätösseminaari
HaraVa

Lapin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto ja Kehitysvammaliitto ovat toteuttaneet 2022-2023 Harkittua vammaissosiaalityötä (HaraVa) -tutkimushankkeen, jossa on tarkasteltu harkintaa ja harkintavaltaa asiakkaiden ja vammaissosiaalityön ammattilaisten arvioimana muun muassa kollegiaalista konsultaatiota edellyttävissä tilanteissa, korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjapäätösten valossa, palveluohjauksen, itsemääräämisoikeuden toteutumisen sekä elämänkulullisesta näkökulmasta.

Ajankohta12.12.2023
OsallistumismaksuMaksuton tapahtuma.
PaikkakuntaHybtriditapahtuma
VIELÄ EHDIT MUKAAN: Palveluiden toteuttaminen ja asiakkaan oikeudet -lakiwebinaari
KVL

Tässä webinaarissa perehdytään palveluiden toteuttamiseen ja asiakkaan oikeuteen saada ja  käyttää palveluita. Miten työntekijöiden ja asiakkaan sosiaalityöntekijän yhteistyö toimii ja mikä on työntekijän roolia asiakkaan palveluiden toteuttamisessa. 

Ajankohta12.12.2023
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 100,80 e/hlö. Muut osallistujat 112 e/hlö. Osallistumismaksu käsittää yhden webinaaripäivän.
PaikkakuntaVerkkotapahtuma
Tukiasumisen kollegakahvit - verkkokahvila
kahvila

Verkkokahvila on tukiasumisen työntekijöiden kohtaamispaikka, jossa pohditaan työssä esille nousevia aiheita. Aiheet kerätään osallistujilta, ja niitä alustavat eri asiantuntijat.
Joulukuun kahvilassa keskustellaan vammaispalvelulain muutoksista.

Ajankohta13.12.2023
OsallistumismaksuTapahtuma on maksuton
Paikkakuntaverkkotapahtuma
Kirjoita selkokieltä -verkkokurssi

Mikä tekee tekstistä helppolukuisen? Miten kirjoitat hyvää selkotekstiä? Omatoimisella verkkokurssilla perehdyt selkokielen periaatteisiin ja selkokirjoittamiseen. Pääpaino on selkokielisissä informaatioteksteissä, esimerkiksi verkko- ja esiteteksteissä.

Kurssin voi aloittaa milloin vain, ja sen voi suorittaa osissa oman aikataulun mukaan. Koulutuksen kesto on noin yksi työpäivä.

Ajankohta31.12.2023
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 145€ (Muut osallistujat 160€)
PaikkakuntaVerkkokurssi
Onnistumisilla kohti tasa-arvoista musisointia (2,5 op)

Käytännönläheinen koulutus tarjoaa välineitä aktiiviseen musisointiin inklusiivisissa ryhmissä, opetuksen suunnitteluun ja musiikin työtapojen monipuoliseen käyttöön. Siinä perehdytään oppimisen haasteisiin, yksilöllistämisen ja vuorovaikutuksen merkitykseen, onnistuneen opetuksen periaatteisiin ja musisointia helpottaviin keinoihin (esim. kuvionuotit). Lisäksi tutustutaan musiikinopetuksen työtapoihin ja musiikillisen kasvun malliin, jotka auttavat opetusprosessin laatimisessa. Koulutus tarjoaa käytänteitä, joiden avulla aktiivinen musiikkitoiminta onnistuu myös inklusiivisissa ryhmissä. Motivoiva ja erilaista oppijuutta huomioiva toimintatapa luo osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja oppimisen demokratiaa. Tavoitteena on tasa-arvoinen opetus, jossa kaikki motivoituvat musisoimaan.

Osallistuminen ei edellytä aikaisempia musiikillisia tietoja tai taitoja ja sopii siksi esim. opettajille, jotka epäröivät omaa osaamistaan musiikin opettajina. Kouluttajina ovat suomalaiset alan huiput. Joissakin opetustilanteissa nähdään kehitysvammaisia muusikoita.

Opetushallituksen tukema maksuton täydennyskoulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, ammatillisen opetuksen ja vapaan sivistystyön henkilöstölle.

Ajankohta16.1.2024 - 7.5.2024
OsallistumismaksuMaksuton Opetushallituksen tukema täydennyskoulutus
PaikkakuntaVerkossa (Zoom)
Vapaat paikat14 paikkaa vapaana
Perustietoa selkokielestä

Mitä on selkokieli? Kuka sitä tarvitsee? Millaisia selkokielisiä aineistoja on olemassa ja mistä niitä löytää? Tällä kurssilla tutustutaan selkokielen perusasioihin. 

Ajankohta31.1.2024
OsallistumismaksuKoulutus on maksuton.
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat38 paikkaa vapaana
Kirjoita selkokieltä

Mikä tekee tekstistä helppolukuisen? Miten kirjoitat hyvää selkotekstiä? Koulutuksessa perehdytään selkokielen ja selkokirjoittamisen keskeisiin periaatteisiin esimerkkien ja tehtävien avulla.

Ajankohta5.2.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 198€ (Muut osallistujat 220€)
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat18 paikkaa vapaana
Erityistä tukea tarvitsevan oppilaan vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin tukeminen (2.5 op)

Käytännönläheinen koulutus tarjoaa opettajille ja ohjaajille uutta tietoa ja ideoita vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin tukemiseen oppilaiden kanssa, jotka hyötyvät puhetta tukevista ja korvaavista kommunikointikeinoista. 


Koulutus sisältää runsaasti esimerkkejä puhetta tukevista ja korvaavista kommunikointikeinoista, kun ryhmässä on erityistä tukea tarvitsevia oppilaita. Koulutuksessa perehdytään kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen haasteisiin opetustilanteissa sekä siihen, millä tavalla kuvia, kommunikointikansioita ja tukiviittomia voidaan käyttää kommunikoinnin ja osallistumisen tukena opetuksessa ja vapaammissa sosiaalisissa tilanteissa. Koulutukseen sisältyy myös tietokoneavusteisen kommunikointisovelluksen (Go Talk Now) neuvontapaja. 

Opetushallituksen maksuton täydennyskoulutus on suunnattu ala-koulun opettajille ja ohjaajille, joilla erityistä tukea tarvitsevia oppilaita opetusryhmissä.

Ajankohta6.2.2024 - 18.4.2024
OsallistumismaksuOsallistujalle maksuton
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat11 paikkaa vapaana
Selkokieli opetuksessa

Mikä suomen kielessä on helppoa tai hankalaa ihmisille, joille lukeminen on haastavaa? Miten kirjoitat sujuvaa selkokieltä? Miten muokkaat omista opetusmateriaaleistasi selkokielisiä? 

Monipuolinen koulutus antaa opettajille tietoa, mitä selkokieli on ja miten sitä voi hyödyntää oppimateriaaleissa, kirjallisessa viestinnässä sekä puhutussa vuorovaikutuksessa. Koulutuksessa perehdytään selkokirjoittamisen periaatteisiin ja selkokielisiin julkaisuihin erityisesti opetuksen näkökulmasta. koulutuskerroilla tehdään harjoituksia ja jaetaan selkomateriaalivinkkejä.
 Kahdella koulutuskerralla perehdytään selkopuheeseen ja -vuorovaikutukseen. Myös selkopuhetta harjoitellaan koulutuksen aikana käytännössä.

Opetushallituksen tukema maksuton täydennyskoulutus on suunnattu perusopetuksen, lukion, ammatillisen opetuksen ja vapaan sivistystyön henkilöstölle.

Ajankohta8.2.2024 - 21.3.2024
OsallistumismaksuKoulutus on maksuton: Opetushallituksen tukema opetushenkilöstön täydennyskoulutus
PaikkakuntaVerkkokoulutus: Teams
Vapaat paikat24 paikkaa vapaana
Tukiviittomia asumisyksikön ja työtoiminnan arkeen -verkkokoulutus
Ajankohta14.2.2024
Osallistumismaksu162 € (jäsenet) tai 180 € (muut)
Paikkakuntawebinaari
Vapaat paikat18 paikkaa vapaana
Voimauttavan vuorovaikutuksen syventävä koulutus -verkkokoulutus (2,5 op)
Ajankohta15.2.2024 - 5.6.2024
Osallistumismaksu630 € (567 € Kehitysvammaliiton jäsenet)
Paikkakuntawebinaari
Vapaat paikat2 paikkaa vapaana
DialoQ Talk -kommunikointiohjelman perusteet, verkkokoulutus
Ajankohta27.2.2024
Osallistumismaksu126 € (jäsenet) tai 140 € (muut)
Paikkakunta
Vapaat paikat15 paikkaa vapaana
Grid 3 -kommunikointiohjelman perusteet, verkkokoulutus
Ajankohta29.2.2024
Osallistumismaksu126 € (jäsenet) tai 140 € (muut)
Paikkakunta
Vapaat paikat15 paikkaa vapaana
Boardmaker 7 -työpaja
Ajankohta5.3.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 99 € (muut osallistujat 110 €)
PaikkakuntaEspoo
Suunnittele selkojulkaisu

Millainen kuvitus tukee tekstin ymmärtämistä? Mitkä graafiset ratkaisut helpottavat lukemista? Koulutuksessa perehdytään selkokielisen julkaisun suunnittelun, taiton, kuvituksen ja visuaalisen saavutettavuuden perusteisiin käytännön esimerkkien ja harjoitusten avulla.

Ajankohta21.3.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 126€ (Muut osallistujat 140€)
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat20 paikkaa vapaana
GoTalk NOW -kommunikointiohjelman perusteet
Ajankohta10.4.2024
Osallistumismaksu198 € (jäsenet) tai 220 € (muut)
PaikkakuntaEspoo
Vapaat paikat15 paikkaa vapaana
Kirjoita selkokieltä

Mikä tekee tekstistä helppolukuisen? Miten kirjoitat hyvää selkotekstiä? Koulutuksessa perehdytään selkokielen ja selkokirjoittamisen keskeisiin periaatteisiin esimerkkien ja tehtävien avulla.

Ajankohta10.4.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 198€ (Muut osallistujat 220€)
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat20 paikkaa vapaana
Puhu selkokieltä

Miten selkeytät ja yksinkertaistat omaa puhettasi? Kuinka voit tukea selkokieltä tarvitsevan puhekumppanin osallistumista keskusteluun? Koulutuksessa tutustutaan selkokieltä tarvitsevien ihmisten kielenkäytön ja vuorovaikutuksen haasteisiin sekä perehdytään selkokielisen puheen ja vuorovaikutuksen tärkeimpiin ohjeisiin. Koulutuksessa tehdään lyhyitä harjoituksia sekä yhdessä että pienryhmissä.

Ajankohta16.4.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 126€ (Muut osallistujat 140€)
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat20 paikkaa vapaana
Selkokielen tekstityöpaja

Etätyöpajassa tehdään paljon kirjoitusharjoituksia sekä syvennetään selkokirjoittamisen taitoa. Ennen työpajaa on hyvä tutustua selkokielen periaatteisiin tai käydä Kirjoita selkokieltä! -koulutus. Työpajaan sisältyy ennakkotehtävä.

Ajankohta7.5.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 126€ (Muut osallistujat 140€)
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat20 paikkaa vapaana
Voimauttavan vuorovaikutuksen perusteet -verkkokoulutus (0,5 op)
Ajankohta15.5.2024
Osallistumismaksu198 € (jäsenet) tai 220 € (muut)
Paikkakunta
Vapaat paikat40 paikkaa vapaana
Selkokielen jatkokurssi

Selkokielen jatkokurssilla syvennetään selkokirjoittamisen taitoa ja selkokielen osaamista. Koulutuksessa harjoitellaan selkokielisten asiatekstien kuten tieto- ja uutistekstien kirjoittamista. Kurssilla keskitytään kirjoitusharjoituksiin ja tekstejä käydään läpi myös yhdessä. Kurssilla työstetään osallistujien omia tekstejä.

Ajankohta21.5.2024 - 4.6.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 262€ (Muut osallistujat 289€)
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat13 paikkaa vapaana
Perustietoa selkokielestä

Mitä on selkokieli? Kuka sitä tarvitsee? Millaisia selkokielisiä aineistoja on olemassa ja mistä niitä löytää? Tällä kurssilla tutustutaan selkokielen perusasioihin. 

Ajankohta27.5.2024
OsallistumismaksuKoulutus on maksuton.
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat40 paikkaa vapaana
Selkokirjaa kirjoittamaan 

Kurssilla perehdytään selkokirjallisuuden erityispiirteisiin ja harjoitellaan kaunokirjallisen selkotekstin kirjoittamista. Kirjoitusharjoituksia ja tekstejä käydään läpi myös yhdessä, ja teksteistä saa palautetta sekä toisilta kurssilaisilta että kouluttajalta. Kurssiin sisältyy välitehtävä.

Ajankohta30.5.2024 - 13.6.2024
OsallistumismaksuKehitysvammaliiton jäsenet 262€ (Muut osallistujat 289€)
PaikkakuntaEtäkoulutus
Vapaat paikat14 paikkaa vapaana