Kehitysvammaliitolta on ilmestynyt neljäs kuvionuottikirja, jossa on nuotit 70 kappaleeseen. Kuvionuotit ovat tänä keväänä olleet esillä myös Pertti Kurikan Nimipäivien myötä, sillä moni bändin muusikoista on aloittanut musiikkiopintonsa kuvionuottien avulla. Niin myös basisti Sami Helle.

”En olisi tässä soittamassa, jos en olisi saanut perustaa soittamiselle kuvionuoteista”, Sami Helle toteaa.

Kuvionuotit on muotoihin ja väreihin perustuva konkreettinen nuottikirjoitusmenetelmä, joka on monelle helpompi hahmottaa kuin perinteinen nuottikirjoitus.

”Ne ovat maailman ihanimmat nuotit. Kuka tahansa voi oppia soittamaan niiden avulla – myös sä”, Sami Helle kannustaa.

Kuvionuotteja käytettäessä soitettava sävel löytyy helposti nuottikirjan mukana tulevien, soittimeen liimattavien tarrojen avulla. Menetelmä soveltuu muun muassa pianon, kanteleen, haitarin, kitaran, basson ja lyömäsoittimien opiskeluun.

Konkreettisen merkintätavan ansiosta soittaminen onnistuu välittömästi, soittaja kokee onnistumisen iloa ja syntyy into ja motivaatio soittamiseen.

”Kun aloin harjoitella kuvionuoteilla, opin kymmenessä minuutissa soittamaan biisin Kolme cowboyta. Onnistumisesta tuli tosi hyvä fiilis ja sain ahaa-elämyksen, että voin olla tässä hyvä ja pystyn tekemään tätä. Voin kehittyä muusikoksi”, Sami Helle kertoo.

Kuvionuotit soveltuvat loistavasti soittamisen ensiaskeliksi kaikille soittamisesta kiinnostuneille. Musiikin opiskelun lisäksi kuvionuotteja voidaan hyödyntää terapiassa ja kuntoutuksessa.

Kuvionuotit on kehitetty musiikin erityispalvelukeskus Resonaarissa ja nuottikirjoja kustantaa Kehitysvammaliitto.

Lisätietoa: tuotepäällikkö Kai Piipari, Kehitysvammaliitto puh. 040 556 0236

Kuvionuotit 4 (www.opike.fi)