Selkokeskus ja Yle Uutiset selkosuomeksi haastavat suomalaiset työpaikat mukaan Puhu selkokieltä! -kampanjaan. Kampanjan tavoitteena on herätellä suomalaiset huomaamaan, että suomea voi puhua yksinkertaisella ja helpolla tavalla.

Ilman suomen kielen taitoja turvapaikanhakijoiden kotoutuminen jää haaveeksi. Mutta suomea oppii vain, kun pääsee puhumaan suomalaisten kanssa. Puhutaan siis suomea työpaikoilla turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten kanssa!

A.B.Guy opiskelee Helsingin aikuisopistossa nuorisotakuukoulutuksessa.

Työpaikka on mainio paikka oppia kieltä

Työpaikan suomalaiset työntekijät voivat tukea turvapaikanhakijoiden kotoutumista ja kielen oppimista, kun he käyttävät helppoa suomea. Työpaikoilla pitää myös päästä eroon piintyneestä tavasta vaihtaa englanniksi heti, kun kohdataan pienikin vaikeus. Puhutaan suomea, mutta käytetään selkokieltä!

Miten puhutaan selkokieltä? Miten omaa puhetapaansa voi yksinkertaistaa? Lue kampanjasivulta www.selkokeskus.fi/puhu-selkokielta 10 vinkkiä yksinkertaisen kielen käyttöön. Selaa myös työelämäsanojen selkokielisiä selityksiä. Usein käytämme vaikeaa kieltä huomaamatta ja tarpeettomasti.

Hyviä kokemuksia ja innostavia esimerkkejä löytyy työpaikoilta, joissa on maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä. Kampanjassa keräämme työpaikkojen hyviä arkisia kokemuksia. Ilmoita työpaikkasi mukaan kampanjaan ja kerro meille, miten sinun työpaikallasi on edistetty maahanmuuttajatyöntekijöiden suomen kielen oppimista!

Yle Uutiset selkosuomeksi ja Selkosanomat raportoivat syksyn ja talven mittaan työpaikkojen menestystarinoita verkossa, radiossa ja lehdessä. Vierailemme työpaikoilla ja kerromme, miten kielenoppijoiden suomen oppimista tuetaan pienin arjen keinoin.

Ilmoita työpaikkasi kampanjaan

Puhu selkokieltä! -kampanja käynnistyi aloitustapahtumalla 11. marraskuuta. Vallilan S-Marketin Mika Koskinen haastoi mukaan kaikki HOK-Elannon S-marketit. Samalla avattiin kampanjasivut.

Kampanjasivuilla voit

  • ilmoittaa työpaikkasi mukaan kampanjaan
  • kertoa, miten sinun työpaikallasi on autettu maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä oppimaan suomea
  • tulostaa 10 vinkkiä selkokielen puhumiseen -huoneentaulun
  • tutustua työelämäsanojen selkokielisiin selityksiin ja ehdottaa uusia sanoja selkokielistettäväksi
  • tulostaa työpaikkasi seinälle kampanjajulisteen, jossa kerrotaan, että tällä työpaikalla puhutaan selkokieltä
  • haastaa muita työpaikkoja mukaan kampanjaan.

”Ensimmäinen asia on suomen kieli. Kieli on valoa, joka avaa ovia.” Näin totesi Vuoden pakolaisnainen Theresa Ngouth, joka saapui Suomeen Etelä-Sudanista vuonna 2004.

Tule mukaan kampanjaan!

Selkokeskus: https://selkokeskus.fi/
Yle uutiset selkosuomeksi: https://yle.fi/uutiset/osasto/selkouutiset/

Lisätietoa:

Suunnittelija Eliisa Uotila, Selkokeskus, p. 09 3480 9242

Toimittaja Pertti Seppä, Yle Uutiset selkosuomeksi, p. 09 1480 4322