Selkokeskus ja Yle Uutiset selkosuomeksi haastoivat Puhu selkokieltä! -kampanjassa työpaikkoja, oppilaitoksia ja muita tahoja mukaan talkoisiin: suomea voi puhua yksinkertaisella ja helpolla tavalla. Suomen kieltä opettelevalle ja kotoutuvalle henkilölle tästä on suurta apua. Helpomman kielen käyttö ei vaadi paljoa, ja tässä selkokieli on hyvä väline.

13.5. päättyvässä kampanjassa oli mukana yli 30 työyhteisöä. Kampanjassa selitettiin 50 työelämäsanaa selkokielellä sekä jaettiin 10 vinkkiä selkopuheeseen -huoneentaulua. Mukana olleiden tahojen kautta huoneentaulu on levinnyt laajasti ympäri Suomea. Kampanjasta tehtiin juttuja Selkosanomiin, Yle Uutiset selkosuomeksi -lähetyksiin ja muihin medioihin.

Selkokieli on helpompaa suomea, jossa esimerkiksi sanastoa ja kielen rakennetta on tietoisesti muutettu helpommaksi. Työelämässä tämä tarkoittaa sitä, että työpaikalla puhutaan selkokieltä tarvittaessa. Työpaikalla voidaan esimerkiksi selittää ammattitermejä ja työelämän vaikeita sanoja selkokielellä.

Selkokeskuksen tarvearvion (2014) mukaan Suomessa jopa puoli miljoonaa ihmistä tarvitsee selkokieltä. Tähän joukkoon on liittynyt paljon uusia turvapaikan saaneita kielenopiskelijoita. Heille selkokieli on hyvä ja helppo tie kohti suomalaista kulttuuria, kieltä ja kotoutumista.

Kampanjassa tuotetut materiaalit sekä kampanjaan osallistuneet tahot löytyvät kampanjan sivuilta.

Lisätietoa

Eliisa Uotila
kampanjakoordinaattori
p. 09 34 809 242