Miten pärjätä sähkökatkoissa? Varautuminen on tärkeä kansalaistaito, joka tukee selviytymistä erilaisissa poikkeus- ja häiriötilanteissa. Vastikään valmistuneet selkokieliset ja kuvalliset ohjeet tukevat sähkökatkoihin varautumista silloin, kun ymmärtämiseen ja varautumiseen tarvitaan tukea. 

Moni vammaisista ihmisistä asuu itsenäisesti kotiin saatavan tuen avulla, jolloin omatoiminen varautuminen on erityisen tärkeää. Tilanteen läpikäyminen ennakkoon tukee tilanteessa toimimista myös asumisyksiköiden asukkaiden kanssa. Ohjeet sopivat hyvin käytettäviksi yhdessä läheisten ja ammattilaisten kanssa. 

Ohjeissa korostetaan muun muassa, että on hyvä harjoitella etukäteen, miten toimia sähkökatkon aikana. Kotiin kannattaa hankkia kotivara eli asioita, joista on hyötyä sähkökatkon aikana. On myös hyvä tarkistaa, että löytää asiat, kun sähkökatko alkaa.

Selkokielinen ohje on tuotettu Kehitysvammaliiton, Kuntaliiton ja THL:n Tulevaisuutta luomassa -hankkeessa (ESR 2021-2023) yhteistyössä Suomen pelastusalan keskusjärjestön (SPEK) kanssa.

Ohje on saatavilla PDF-muodossa (päivitetty 20.12.2022):

MITÄ TEHDÄ, JOS SÄHKÖKATKO YLLÄTTÄÄ? (PDF)

Löydät ohjeita myös Verneri.netistä:

Sähkökatkoihin varautuminen kotona (www.verneri.net)

Kuvallista materiaalia on Papunetin Turvallisuus-sivulla:

Turvallisuus

Lisätietoa:

Projektipäällikkö Susanna Rieppo, Tulevaisuutta luomassa -hanke, p. 050 329 0511 tai susanna.rieppo(at)kvl.fi