Selkokirja on helppo nakki! Minä luen sinulle -kampanjaan voi taas ilmoittautua

lukuhetki
Helsingin aikuisopiston opiskelija Omar Namir Daham vieraili lukemassa selkokielisiä kirjoja Paula Widgrenille ja muille Helsingin Mereon ryhmäkodin asukkaille lokakuussa 2018.

Minä luen sinulle -kampanja tulee taas helmikuussa 2019! Kampanja tuo yhteen maahanmuuttajia ja iäkkäitä suomalaisia yhteisten lukuhetkien merkeissä.

Minä luen sinulle -viikolla 11.–15.2.2019 maahanmuuttajat toteuttavat lukuhetkiä iäkkäille ja kehitysvammaisille ihmisille ympäri Suomea. Lukuhetkien aikana vanhus- ja vammaistyön yksiköissä luetaan selkokielistä kirjallisuutta ja uutisia.

Ilmoittautuminen kampanjaan on nyt avoinna vanhus- ja vammaistyön yksiköille, oppilaitoksille ja maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuustyön toimijoille. Minä luen sinulle -kampanjan verkkosivuilla voi ilmoittautua järjestämään lukuhetkiä 28.1.2019 asti.

Minä luen sinulle -kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kampanjassa on mukana kaksi lukuilon lähettilästä, helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed ja Vuoden pakolaisnainen 2018 Sirwa Farik.

Iloa lukemisesta ja vapaaehtoistoiminnasta

Kolme vuotta toimineen Minä luen sinulle -kampanjan lukuhetket ovat olleet erittäin suosittuja. Vuonna 2018 kampanjaan osallistui arviolta 700 maahanmuuttajaa ja 1500 iäkästä ja kehitysvammaista henkilöä ympäri Suomen.

”Lukuhetkien parhaita puolia on, että niissä tulee väistämättä tutustuttua toiseen. Kun annetaan ihmisille hetki ja tila tutustumiseen ja yhdessäoloon, voi tapahtua hyvin monenlaista”, kertoo lukuhetkiä opiskelijoidensa kanssa järjestänyt Helsingin Aikuisopiston suomen kielen opettaja Nuppu Tuononen. Aikuisopistosta on osallistunut kampanjaan viime vuosina 70–80 opiskelijaa.

Tuononen suosittelee Minä luen sinulle -kampanjaan osallistumista opettajille, jotka haluavat herättää opiskelijoissa onnistumisen iloa.

”Yhteisistä lukuhetkistä opiskelijoille tulee kokemus, että heidän osaamisestaan on muille hyötyä.”

”Minä luen sinulle -kampanjaan oli helppo saada turvapaikanhakijanuoria mukaan. Nuoret tykkäsivät ja saivat paljon etenkin kahdenkeskisistä lukuhetkistä vanhusten kanssa”, sanoo Pohjois-Pohjanmaalla toimineessa Esikoto-kotouttamishankkeessa työskennellyt sosionomi Anu Ylisaukko-oja, joka otti kampanjan lukuhetket säännölliseksi osaksi kotouttamistyötä.

Selkokieli helpottaa ymmärtämistä

Vuoden 2019 Minä luen sinulle -kampanjan teema on Iloa lukemisesta ja vapaaehtoistoiminnasta. Kampanja haluaa innostaa maahanmuuttajia vapaaehtoistoimintaan iäkkäiden ja kehitysvammaisten ihmisten kanssa.

”Meillä kaikilla on taitoja ja kiinnostuksen kohteita, joita voi hyödyntää vapaaehtoistoiminnassa”, sanoo Valli ry:n projektisuunnittelija Aili Korteniemi.

Minä luen sinulle -kampanjassa luetaan selkokielisiä kirjoja ja lehtiä, jotka helpottavat lukemista ja ymmärtämistä, jos kieli on uusi tai jos sanat alkavat unohtua.

”Selkokieli on nyt hyvin ajankohtaista, kun Suomessa on vieraskielisiä yhä enemmän ja väestömme ikääntyy”, sanoo Selkokeskuksen projektisuunnittelija Elina Kinnunen.

Minä luen sinulle -kampanja toteutetaan osana Vallin ja Kehitysvammaliiton Selkokeskuksen Yhdessä-toimintaa. Tuomme yhteen vanhus- ja monikulttuurisuuskentän toimijoita ja kehitämme selkokielistä vapaaehtoistoimintaa, jossa ikäihmiset ja maahanmuuttajat kohtaavat.

Lisätietoa

Kampanja sosiaalisessa mediassa: #minäluensinulle

Yhdessä-toiminnan Facebook-sivu:

https://www.facebook.com/IMYhdessa/

Elina Kinnunen / Selkokeskus, puh. 050 470 3746, elina.kinnunen(at)kvl.fi
Veera Nuutinen / Selkokeskus, puh. 09 3480 9327, veera.nuutinen(at)kvl.fi
Aili Korteniemi / Valli ry, puh. 050 400 9485, aili.korteniemi(at)valli.fi