Tikonen-verkkolehden nro 2/2023 on ilmestynyt osoitteessa tikonen.fi. Tervetuloa tutustumaan!

  • Tikoteekin johtaja Eija Roisko painottaa pääkirjoituksessaan, että YK:n vammaissopimuksen tulevaan toimintaohjelmaan tulee nostaa esiin puhevammaiset ihmiset. Lue pääkirjoitus.
  • Uutisjuttu kertoo tuoreiden tulkkien opinnäytetyöstä, selvityksestä, jonka mukaan vammaisten ihmisten syrjintä on siirtynyt arkitilanteista yhteiskunnan rakenteisiin. Lue artikkeli.
  • Vinkkijutussa kerrotaan Tikoteekin uusista, kaikkien käytettävissä olevista pdf-esitteistä: viime aikoina olemme julkaisseet esitteitä suomeksi, selkokielellä, kuvitettuna ja englanniksi. Tutustu esitteisiin.

Lisäksi Tikosessa on kuusi artikkelia:

  • Miksi olemuskielisten asiakkaiden kanssa työskentelevien ammattilaisten vuorovaikutusosaaminen on tärkeää ja miten johto voi tukea ja varmistaa sen? Siunsoten vammaispalvelujen asumisen sekä työ- ja päivätoiminnan palvelujohtaja Jari Nevanto kertoo haastattelussa Siunsoten hyvistä vuorovaikutuskäytänteistä ja työn laadunvalvonnasta. Lue Nevannon haastattelu.
  • Millaista työ olemuskielisten asiakkaiden kanssa sitten on? Helsinkiläisen toimintakeskus Sofianlehdon ohjaaja Sari Laitinen kertoo, että hän tekee työtään luovasti ja asiakkaille aikaa antaen. Sekä asiakkaille että työntekijöille oli merkittävä kokemus päästä mukaan Tikoteekin Olemuskieliset näkyväksi -kampanjaan. Lue Laitisen haastattelu.
  • Apuväline valitaan yksilöllisesti ja koko valintaprosessin täytyy olla asiakaslähtöinen. Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Terhi Pärssinen, apuvälinepalvelujen asiantuntija, selvitti asiaa toimintaterapeutin ylemmän ammattikorkeakoulun tutkintonsa tutkimuksellisessa kehittämistyössä. Lue Pärssisen haastattelu.
  • Tikoteekin asiantuntija,  puheterapeutti Kaisa Laine, osallistui amerikkalaisen Cathy Bingerin koulutukseen läheisten ohjaamisesta. Hän kertoo koulutuksen keskeisimmistä opeista ja pohtii, mitä ne voivat antaa suomalaiselle alan ammattilaiselle. Lue kirjoitus Kommunikointi kehittyy läheisiä ohjaamalla.
  • Ohjaamisesta kertoo myös puheterapeutti Ulla Sergejeffin kirjoitus Muutosprosessi yhteisössä. Sen sanoma on, että yhteisöjen ohjaus on taito, jota voi tietoisesti opetella. Kirjoitus on osa läheisten ohjaamisesta kertovaa asiantuntijakirjoitusten sarjaa.  Lue kirjoitus.
  • Myös juttusarjamme avustavasta tietotekniikasta jatkuu. Tällä kertaa aiheena ovat ilmaiset kommunikointiohjelmat ja -sovellukset. Lue Marina Green-Järvisen artikkeli, jossa on paljon vinkkejä: Tietotekniikka arjen tukena.

Hyviä lukuhetkiä!

Vastaa

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).