Nuori nainen seisoo rannalla.

Levottomuus, jalkojen heiluttelu, jatkuva puhuminen, kärsimättömyys, asioiden unohtaminen, tavaroiden kadottaminen, nopea kyllästyminen, unettomuus, ajantajun kadottaminen… Tässä on esimerkkinä osa oireista, joita voi olla ADHD-ihmisellä. Ensiksi voisi luulla, että kyseessä on vain huolimattomuus/laiskuus, mutta todellisuudessa ADHD-aivot käyvät todellista taistelua pään sisällä, ja siten oikeanlainen viesti aivoihin jää tulematta.

Kyseessä ei ole sairaus. ADHD on neuropsykiatrinen aivotoiminnan häiriö, mikä voi ilmetä myös liitännäisdiagnoosina. Diagnoosi voi joissain tapauksissa lisäksi olla esteenä jopa armeijaan pääsyyn ja tämä varsinkin on itseäni jäänyt harmittamaan vielä näin aikuisiällä, koska olen 16-vuotiaasta saakka haaveillut inttiin pääsystä.

Kun mua tutkittiin aikoinaan ylilääkäreidenkin toimesta, niin ei sieltä lääkäristä lähdettykään vain FASD-diagnoosin kanssa, vaan lisäksi tuli ADHD-diagnoosi. Ehtisin hyppiä seinillä 8 ensimmäistä elinvuotta ennen kuin mun maailma rauhottui pään sisällä diagnoosin ja lääkityksen myötä. Jokainen ADHD on oma yksilönsä, vaikka oireet ovatkin usein samantyylisiä. Jumppelispumppelis sentään mulla on niiiiin paljon asiaa tästä aiheesta, katotaan mitä mä saan aikaan!

ADHD- ja FASD-ihmisten hoitovasteet voivat erota niistä, joilla on pelkkä ADHD. Monet FASDin ja ADHD:n vaikutukset voivat olla samanlaisia. On tärkeää tehdä oikeanlaisia tutkimuksia, jotta tiedetään mistä vaikeudet johtuvat ja saadaan oikeanlaista apua. On äärimmäisen tärkeää, että hoitoa suunniteltaessa ja toteutettaessa on otettava molemmat diagnoosit, eli FASD sekä ADHD huomioon. Pelkästään jo FASDin kanssa mulla on päivittäisiä haasteita, mutta ADHD tuo siihen vielä lisäboostia. Aivot ylikuormittuu näiden kahden diagnoosin kanssa tosi herkästi, voisin kuvailla mun aivotoimintaa jo ihan pyörremyrskyksi. Välillä en voi käsittää sitä, miten edelleen mua 28-vuotiasta muistutetaan päivittäin milloin mistäkin asiasta. On tehty muistutuksia ja lappuja oviin, asioiden pilkkomista osiin, on viestejä ja soittoja, hälytyksiä puhelimeen. Uskoisin, että moni ADHD voi samaistua näihin.

Keskittyminen ja ylivilkkaus on mulle jokapäiväinen haaste, joka tulee ADHD:n kautta. Paljon puhutaan siitä, että ADHD:n ylivilkkaus/impulsiivisuus rauhoittuisivat iän myötä ja ADHD:sta tulisi tasapainoisempi. Mun ADHD-oireet tasaantuvat vain lääkityksen vaikutuksen aikana, muuten mä olen ihan samanlainen kuin kuka tahansa ADHD, jolla on ylivilkkautta. Sen takia myös ADHD tai mikä tahansa neurologinen häiriö on tärkeä diagnosoida jo varhaisessa vaiheessa, jotta saadaan aloitettua oikea hoitomuoto.

Perheeseeni kuuluu ihmisten lisäksi hevonen ja kissa. Näiden myötä olen huomannut, miten eläimellä voi olla valtavan suuri vaikutus mun FASD- ja ADHD-elämään keskittymisen kannalta. Eläimet voivat olla hyvin isossa roolissa neurologisten häiriöiden hoidossa, esimerkiksi niiden läsnäololla voi olla yllättäväkin vaikutus ihmisiin, joilla on vaikkapa autismi tai ADHD.

Mulla on kokemusta ADHD-lääkityksestä jo 20 vuoden ajalta, ilman sitä mä en vaan pärjää arjessa tai ylipäätään mun päivistä. Ihmisellä, jolla lääkäri on diagnosoinut ADHD:n, oikeanlainen lääkitys voi vaikuttaa siten, että aivot rauhoittuvat ja keskittyminen paranee. Kaikilla ei välttämättä lääkityskään sovi ja tässäkin on hyvä muistaa, että jokaisen ADHD esiintyy eri tavalla ja jokainen ADHD tarvitsee lääkärin konsultointia mahdollisissa ADHD-asioissa.

Me ADHD-ihmiset voidaan olla hyvin erilaisia persoonia. Suututaan nanosekunnissa, kyllästytään äkkiä mutta innostutaan sitäkin nopeammin, me stressataan ihan älyttömästi, toteutetaan ihan päättömiä hetkellisiä ideoita. Meidän aivot käyvät tuhatta ja sataa, samalla kun meijän muu kroppa yrittää vaan pysyä perässä siinä onnistumatta.

Jos mulla ei olis ADHD:ta, niin multa puuttuis puolet mun persoonasta. ADHD on oikeesti ihan perkeleen raskas häiriö tässä pääkopassa, mutta mitään en tästä vaihtaisi pois. Uskallanko jopa sanoa, että mun seurassa ei ole ainakaan ikinä tylsää!

Nyt laitan blogin pienelle ansaitulle lomalle. Ensi kevät, oikeastaan koko vuosikin koostuu isoista ja uusista jutuista FASDin parissa. Tää tarkoittaa myös sitä, että ripustan lähihoitajan työt naulaan joksikin aikaa ja hyvästelen Suomen. Tämä loppuvuosi menee intensiivisesti hoitoalan parissa ja vuosikin vaihtuu töiden parissa valvoen yövuoroissa.

Aivan ihanaa joulua kaikille mun lukijoille! Tää vuosi oli ihan tajuttoman kreisi, oon niin onnellinen tästä vuodesta ja ihmisistä.

Tää vuosi oli unohtumaton, mutta tehdään ens vuodesta vielä mahtavampi!

P.S. Teitä lukijoita on täällä jo yli 5600! KIITOS <3

HELMIS

Vastaa

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).