Tuija Takala pitelee käsissään Hyvä päivä -teosta.

Mieti, minkälainen päivä on sinulle hyvä. Tapahtuuko silloin jotain yllättävää, joka muuttaa päivän tunnelman? Esimerkiksi joku on maksanut kahvilassa ostoksesi sinun puolestasi. Tai epäonnen aamu viekin sinut tilanteeseen, jossa tajuat kevään alkaneen. Ehkä kohtaat kiinnostavan ihmisen tai sinulle jo ennestään tuttu kirkastaa päiväsi. Tai voi olla, että mieleesi palaa jokin kaunis muisto.

Uskon jokaisen kaipaavan päiviinsä hyviä hetkiä, jotka hämmästyttävät tai tuovat iloa. Niistä on myös mukava lukea. Koska luen paljon erilaista kirjallisuutta, olen huomannut, että aika vähän on kirjoja, joissa on lyhyitä juttuja arkisista iloista tai mukavista tunnelmista. No, jos ei hyvän päivän tarinoita ole tarpeeksi, sellaisia pitää sitten itse kirjoittaa.

Idea novellikokoelmaan Hyvä päivä lähti siis ilmeisestä tarpeesta. Lisäksi oli selvää, että novellien pitää olla sellaisia, että ne on helppo lukea. Niin hyvien päivien hetkiin pääsevät erilaiset lukijat, myös he, joiden lukukokemusta auttaa selkokieli.

Hyvä päivä -kirjassa on 28 lyhyttä selkokielistä novellia, joissa päähenkilöt ovat eri-ikäisiä erilaisissa elämäntilanteissa. Siksi kirja sopii nuorille ja aikuisille, niin suomenkielisille kuin myös lukijoille, jotka opettelevat suomea.

Tuija Takalan Hyvä päivä -teos.

Lyhyet novellit tavallisen elämän käänteistä ovat kirjallisuutta, jota voi lukea yksi tarina kerrallaan tai ahmia monta peräkkäin. Ne piristävät lukuhetken aikana, ja niihin on myös mukava palata myöhemmin. Novelleja voi lukea itsekseen tai ääneen yhdelle tai usealle kuulijalle. Niistä voi jutella ja vertailla kokemuksia.

Toivon, että Hyvä päivä -novelleista lukijat voivat jatkaa omin ideoin. Siksi olen tehnyt kustantajan kotisivuille kirjaan liittyviä tehtäviä, joita voi tehdä kertoen, kirjoittaen tai kuvaten. Tehtävät sopivat nuorten ja aikuisten koulutuksiin, mutta miksei jokainen lukija voi jatkaa lukukokemuksesta omaan, luovaan tekemiseen. Kirja on parhaimmillaan, kun se virittää lukijan ajatukset ja mielikuvituksen.

No, millainen on hyvä päiväsi tänään? Mahtuuko siihen virkistävää luettavaa? Kokeile Hyvää päivää.

Tuija Takala

Tuija Takalan Hyvä päivä Opikkeen verkkokaupassa

Kommentit

Vastaa

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).