Tarjoamme monipuolista koulutusta ajankohtaisista aiheista – mm. seminaareja, neuvottelupäiviä ja konsultointia. Kehitysvammaliiton koulutukset ovat edullisempia jäsenillemme.
Kehitysvammaliiton tapahtumakalenteri jäsenille, syksy 2024 (pdf, 2 Mt)
Tällä hetkellä koulutamme enimmäkseen etänä! Etäkoulutukset mahdollistavat osallistumisesi paikasta huolimatta. Koulutuksemme ovat vuorovaikutuksellisia, ja jokaisella osallistujalla on mahdollisuus osallistua keskusteluihin sekä esittää kysymyksiä.
Saat linkin koulutukseen sähköpostitse. Osallistuminen on helppoa ja vaivatonta. Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin koulutuksiin, etäyhteyksiin ja osallistumiseen liittyen.
Verkkokursseja ja tilauskoulutusta muille kuin jäsenillemme tarjoaa Kehitysvammaliiton 100-prosenttisesti omistama yritys Saavuta Asiantuntijapalvelut Oy.
Onnistumisilla kohti tasa-arvoista musisointia (2,5 op)
Ajankohdat:
28.1.2025 14:30 - 16:00
29.1.2025 14:30 - 16:00
5.2.2025 14:30 - 16:00
11.2.2025 14:30 - 16:00
10.3.2025 14:30 - 16:00
3.4.2025 14:30 - 16:00
10.4.2025 14:30 - 16:00
8.5.2025 14:30 - 16:00
Käytännönläheinen koulutus tarjoaa välineitä aktiiviseen musisointiin inklusiivisissa ryhmissä, opetuksen suunnitteluun ja musiikin työtapojen monipuoliseen käyttöön. Siinä perehdytään oppimisen haasteisiin, yksilöllistämisen ja vuorovaikutuksen merkitykseen, onnistuneen opetuksen periaatteisiin ja musisointia helpottaviin keinoihin (esim. kuvionuotit).
Lisäksi tutustutaan musiikinopetuksen työtapoihin ja musiikillisen kasvun malliin, jotka auttavat opetusprosessin laatimisessa. Koulutus tarjoaa käytänteitä, joiden avulla aktiivinen musiikkitoiminta onnistuu myös inklusiivisissa ryhmissä. Motivoiva ja erilaista oppijuutta huomioiva toimintatapa luo osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja oppimisen demokratiaa. Tavoitteena on tasa-arvoinen opetus, jossa kaikki motivoituvat musisoimaan.
Osallistava ja yhteistoiminnallinen koulutus rohkaisee osallistujia keskusteluun, joten osallistujan on varauduttava pitämään ajoittain kamerat auki. Kuuden koulutuskerran lisäksi koulutukseen sisältyy kaksi keskustelukertaa, joita varten osallistujat tekevät pienimuotoiset kotitehtävät.
Osallistuminen ei edellytä aikaisempia musiikillisia tietoja tai taitoja ja sopii siksi esim. opettajille, jotka epäröivät omaa osaamistaan musiikin opettajina. Kouluttajina ovat suomalaiset alan huiput. Joissakin opetustilanteissa nähdään kehitysvammaisia muusikoita.
Opetushallituksen tukema maksuton täydennyskoulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja vapaan sivistystyön henkilöstölle.
Kouluttajat:
Markku Kaikkonen
Musiikin maisteri, musiikkikasvattaja, kouluttaja ja oppikirjailija.
Kaikkonen toimii Musiikkikeskus Resonaarin johtajana ja Resonaarin musiikkiopiston rehtorina. Hän on laatinut lukuisia musiikkikasvatuksen ja erityismusiikkikasvatuksen oppikirjoja, artikkeleja ja kirjojen lukuja itsenäisesti sekä työryhmissä. Keskeisesti hän on osallistunut erityismusiikkikasvatuksen ja kuvionuottimenetelmän tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Hän on toiminut lukuisten kehittämishankkeiden ja projektien johtajana.
Soili Perkiö
Musiikin maisteri, Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmän lehtori
Soili Perkiö on opiskellut Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta, erikoistumisaineina musiikkiliikunta, kansanmusiikki ja musiikin varhaiskasvatus. Hän on suorittanut Salzburgissa Mozarteumissa Orff-instituutissa tutkinnon "Advanced studies in music and dance education".
Vuodesta 1995 Soili Perkiö on toiminut Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmän lehtorina ja osastonjohtajana. Soili on kouluttanut opettajia eri puolilla Suomea ja luennoinut kansainvälisissä musiikkikasvatusseminaareissa ympäri maailman.
Soili Perkiö on ollut mukana useissa kirjatyöryhmissä, hän on kirjoittanut oppikirjoja ala-asteen musiikinopetukseen, varhaisiän musiikkikasvatukseen sekä säveltänyt musiikkia äidinkielen ja englannin opetukseen, yli 70 kirjaa ja äänitettä). Hän on säveltänyt lastenmusiikkia, musiikkia teatterille ja tanssiryhmille. Soili Perkiö on käsikirjoittanut ja esiintynyt YLE:n Pikku Kakkosen musiikkiohjelmissa sekä tehnyt radio-ohjelmia.
Elias Seppänen
Musiikkipedagogiikan ja kasvatustieteiden maisteri
Elisa Seppänen on valmistunut, viimeisimpänä Changing Education (KM), Helsingin yliopistolta. Tällä hetkellä hän kouluttaa tulevia musiikkikasvattajia Taideyliopistolla, Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmässä, ja suunnittelee ja toteuttaa koulutuksia opettajille kansallisilla ja kansainvälisillä kursseilla.
Elisa on erikoistunut luovan musiikkikasvatuksen menetelmiin, sekä musiikkiliikuntaan ja varhaisiän musiikinopetukseen. Hän toimii mm. mentorina kansainvälisessä International Mentorship in Orff Schulwerk -koulutusohjelmassa. Seppäsen intohimona on rauhankasvatus, interkulttuurisuus ja taideintegraatio musiikkikasvatuksessa.
Elisa Seppänen on myös monipuolinen muusikko, jota kuullaan mm. lastenmusiikin, rytmikollektiivien ja kansanmusiikkiryhmien riveissä.
Jaana Jussila
Kasvatustieteiden maisteri, Kirkkonummelainen erityisluokanopettaja ja apulaisrehtori, jolla on reilun 20-vuoden kokemus vaativan erityisen tuen oppilaista.
”Viimeiset 14 vuotta olen tehnyt töitä autisminkirjon parissa ja kehitysvammaisten oppilaiden kanssa. Vahvuuteni on luoda ja ideoida luovia ratkaisuja ja kokeiluja, joilla vahvan tuen tarpeen oppilaiden osallisuus vahvistuisi. Miten muokata ympäristöä, välineitä ja miten strukturoida toimintaa, jotta jokainen oppilas voisi kokea onnistuvansa.”
Päivi Vannasmaa
Sosionomi AMK, erityisluokanopettaja Papinmäen koulu, kirjailija
”Olen toiminut yli kahdenkymmenen vuoden ajan erityisluokanopettajana perusopetuksessa vaativan erityisen tuen oppilaiden parissa."
”Taito- ja taideaineilla on tärkeä merkitys vaativan erityisen tuen oppilaille niin uuden oppimisen kuin kuntoutuksen näkökulmasta. Musiikki toimii opetuksessa sekä oppimisen kohteena että oppimisen välineenä. Näin ollen musiikin hyödyt eivät jää ainoastaan musiikkiluokkien seinien sisäpuolelle, sillä musiikillisten taitojen oppiminen on yhteydessä myös muuhun oppimiseen ja toisaalta musiikin avulla voidaan luoda yhteyksiä erilaisten asioiden välille ja auttaa näin oppilasta jäsentämään ajatuksiaan ja toimintaansa."
Opetushallituksen tukemana koulutukseen otetaan 30 osallistujaa. Opetushallitus ei vastaa mahdollisista ruokailu- ja matkakuluista eikä sijaisten järjestämisestä aiheutuvista kuluista.
Opetushallituksen tukema maksuton täydennyskoulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja vapaan sivistystyön henkilöstölle.
Viimeinen virallinen ilmoittautumispäivä on 7.1.2025.
Koulutusinfo
- Virallisen viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen ilmoittautumisia saatetaan ottaa vastaan mikäli koulutuksessa on tilaa. Huomioitahan kuitenkin, että veloituksetonta peruutusta ei tällöin ole enää mahdollista tehdä.
Lisätietoa
- Asiantuntija Paula Jägerhorn, 040 523 4830, paula.jagerhorn@kvl.fi
Peruutusehdot
Ilmoittautumisen voi perua ennen viimeistä ilmoittautumispäivää ilman kuluja. Jos peruminen tapahtuu tämän jälkeen, veloitamme perumismaksun.
Osallistumismaksu | Maksuton Opetushallituksen tukema täydennyskoulutus |
---|---|
Paikkakunta | Verkossa (Zoom) |
Järjestäjä | Opike |
Kouluttaja | Markku Kaikkonen, Soili Perkiö, Päivi Vannasmaa, Jaana Jussila, Elisa Seppänen, Kaisa Laine |
Ilmoittautuminen
Ilmoittautuminen viimeistään 7.1.2025
25 paikkaa vapaana
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.