Internetin kehityksen alkuvaiheessa ajateltiin, että paljon tekstiä sisältävät sivustot ovat toimiva ratkaisu. Vuosien kuluessa kuitenkin huomattiin, että tekstimassat tavoittavat vain pienen osan netin käyttäjistä. Nyt eri viranomaistahoilla, oppilaitoksissa ja järjestöissä on huomattu, että nettisivuille on saatava lisää kiinnostavuutta. Jos netin viihdesivustot pursuavat kuvia, väriä ja videoita, myös asiasivustojen on muututtava. Sama vaatimus koskee kaikkia selkosivustoja: myös niille tarvitaan nykyistä paljon enemmän kuvia, kuvasarjoja, videoita, animaatioita, pelejä, testejä ja muuta interaktiivisuutta. Ja kun helposti ymmärrettäviä uudenlaisia aineistoja tehdään, tarvitaan niiden tekemiseen kriteerejä ja ohjeita.

Tällä hetkellä Kehitysvammaliiton Selkokeskus myöntää hakemuksesta tarkistuksen jälkeen selkologon perinteisille kirjoille, lehdille, esitteille ja yhdessä Papunet-verkkopalvelun kanssa verkkosivustoille ja verkkokirjoille. Logoa ei kuitenkaan myönnetä oppikirjoille, koska niille ei ole luotu tarkistusjärjestelmää. Logoa ei myöskään ole myönnetty erilaisille uusille digitaalisille sovelluksille, koska myöntämisen perustaksi ei ole ollut kriteeristöä.

Nyt tilanne kuitenkin muuttuu. Kehitysvammaliiton Selkoilmaisu arjen tukena  -hankkeessa luodaan kriteerit ja teko-ohjeet selkovideoille, -animaatioille, kuvasarjoille sekä selko-e-kirjoille. Interaktiiviset pelit, testit ym. jäävät edelleen logojärjestelmän ulkopuolelle.

Tekeillä olevat ohjeet ja kriteeristö valmistuvat ensi syksynä. Sitä ennen niitä testataan selkosovellusten tekijöitten keskuudessa. Loppuvuodesta ohjeet tulevat ilmaiseksi kaikkien käyttöön Papunetin ja Selkokeskuksen verkkosivuille. Tavoite on, että projektin päättymisen jälkeen eri tahot alkavat tuottaa säännöllisesti selkokielisiä videoita, animaatioita, kuvasarjoja ja e-kirjoja.

Hannu Virtanen
projektipäällikkö
Selkoilmaisu arjen tukena
Kehitysvammaliitto

Lisätietoa projektista, koulutuksista ja esimerkkiaineistoista:
www.papunet.net/selkoilmaisu/

Vastaa

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).