Viime aikoina mediassa on vilissyt lukuisia koronavirukseen liittyviä sanoja ja käsitteitä. Kukaan ei ole voinut olla törmäämättä COVID19-tautiin, hengitystieinfektioon tai karanteeniin. Jotkut tuntevat sanojen merkitykset hyvin, mutta miten onnistuu tekstien ymmärtäminen ihmisiltä, joille suuri osa yleiskielisten uutisten sanoista on liian vaikeita? Me Selkosanomissa mietimme, mikä olisi paras tapa helpottaa uutisten ymmärtämistä. Niinpä päätimme selittää koronavirukseen liittyviä sanoja ja käsitteitä selkokielellä.

Hallitus on saanut kehuja selkeästä kriisiviestinnästä, jota monien on ollut helppo ymmärtää. Esimerkiksi MTV Uutisten kyselyn mukaan kansalaiset ovat tyytyväisiä hallituksen tapaan viestiä koronavirustilanteesta. Myös media saa kiitosta – useat tiedotusvälineet ovat uutisoineet koronaviruksesta sekä siihen liittyvistä ohjeista ja rajoituksista selkeällä yleiskielellä.

Jotta viestintä tavoittaisi kaikki ihmiset, tarvitaan vielä selkeämpää viestintää, selkokieltä. Selkokieli on kielimuoto, joka on selkeää yleiskieltäkin helpompaa ja yksinkertaisempaa suomea. Selkokeskuksen arvion mukaan Suomessa on 650 000–750 000 ihmistä, jotka hyötyvät selkokielisestä viestinnästä. Selkokieltä voivat tarvita esimerkiksi iäkkäät ja kehitysvammaiset ihmiset, kielenoppijat ja tottumattomat lukijat. Koronakriisin aikana Selkosanomat on pyrkinyt turvaamaan näiden ihmisten tiedonsaantia panostamalla selkokieliseen koronavirusuutisointiin.

Selkosanomien sanaselitysten avulla selkokieltä tarvitsevat pystyvät seuraamaan elintärkeää uutisointia ja saamaan tietoa ohjeista ja rajoituksista. Selkokielisiä sanaselityksiä voi hyödyntää tiedon lähteenä, tai niitä voi käyttää uutisten lukemisen tukena. Tekstin merkitys aukenee aivan uudenlaisella tavalla, kun termiviidakon läpi pääsee kulkemaan soihtu kädessä. Selkokieliset sanaselitykset voivat valaista vaikeiden termien merkitykset ja parhaassa tapauksessa mahdollistaa yleiskielisten uutisten seuraamisen.

Selkokielisistä sanaselityksistä on hyötyä myös silloin, jos keskustelee tai viestii koronaviruksesta selkokielellä vaikkapa työssään asiakkaiden tai potilaiden kanssa. Selkokieltä tarvitsevien lisäksi selitykset sopivat kaikille tietotulvassa kamppaileville, jotka haluavat saada vaikeiden käsitteiden merkitykset selville nopeasti. Esimerkiksi hengitystieinfektio selitetään Selkosanomissa selkokielellä näin:

Hengitystieinfektiossa virus tai bakteeri pääsee ihmisen hengityselimiin kuten keuhkoihin. Infektio eli tartunta aiheuttaa tulehduksen elimistössä. Hengitystieinfektion oireita ovat esimerkiksi yskä, nuha, kurkkukipu ja kuume. Uusi koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion.

Minäkin olen kaivannut selkokielistä selitystä hengitystieinfektiosta monta kertaa.

Ella Airaksinen
suunnittelija
Selkokeskus
Kehitysvammaliitto
ella.airaksinen(at)kvl.fi

Selkosanomien sanastot koronaviruksesta

Selkokielistä tietoa koronaviruksesta koottuna Selkokeskuksen verkkosivuilla

Lisää tietoa selkokielestä Selkokeskuksen verkkosivuilla

MTV:n uutinen kyselystä

Vastaa

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).