Peiton paikka -kansikuva

Kun vuosi kurvaa viimeiseen neljännekseensä, uusia kirjoja putkahtelee markkinoille kiihtyvällä tahdilla. Tänä vuonna suomalaisten uutuusselkokirjojen pino on poikkeuksellisen korkea, eri kustantajien tarjonnassa on monenlaista luettavaa eri-ikäisille. Ja kun parittomasta vuodesta on kyse, uutuuspinossa on myös selkokummikirja, sillä Eppu Nuotion kirjasta Peiton paikka julkaistaan selkokielinen versio Helsingin kirjamessuilla.

Peiton paikka on aikuisille suunnattu tarina, joka kuljettaa lukijan 1960-luvun Varkauteen. Paperitehdas tupruttaa savua, ja televisiossa pyörii Peyton place, josta kirja on saanut nimensä. Lähihistoriaan sijoittuvan tarinan keskiössä on Annukka Lehmus, kiireisen insinööri-isän ja väsyneen äidin ainoa lapsi. Kirja sukeltaa paitsi lähihistoriaan myös Lehmuksen perheen arkeen, jossa kaikki ei ole niin kuin pitää.

Peiton paikan on mukauttanut selkokielelle kokenut selkokirjoittaja Johanna Kartio. Kun kirjailija Nuotio ja mukauttaja Kartio kohtasivat selkokielisen Peiton paikan äärellä Turun kirjamessuilla 2016, mukautus oli vielä käsikirjoitusvaiheessa. Nuotio oli tuolloin saanut tekstin ensimmäistä kertaa luettavakseen. ”Se oli järisyttävä kokemus”, hän kuvasi selkoversioon tutustumista. Myös valmiiseen selkokirjaan Nuotio on ollut erittäin tyytyväinen.

Yhteistyö kirjailijan kanssa on olennainen osa selkomukautuksen tekemistä. Kirjailija paitsi antaa luvan mukautuksen tekemiseen, myös hyväksyy lopullisen selkokäsikirjoituksen, ennen kuin kirja taitetaan. Näin varmistetaan, että kirjailija on päässyt tutustumaan lopputulokseen ja voi halutessaan ehdottaa vielä muutoksia.

Viime aikoina esillä on ollut erityisesti nuorten lukutaito ja lukuhaluttomuus, mutta on myös paljon aikuisia, joille lukeminen on vaikeaa. Selkokirja on yksi mahdollisuus madaltaa lukemisen kynnystä. Kaunokirjoissa helpotettu kieli, selkeä juonirakenne ja maltillisen kokoinen henkilögalleria helpottavat lukukokemusta. Selkokirjat ovat myös tekstimäärältään suppeampia kuin yleiskieliset kirjat.

Mikä kirja sinun mielestäsi pitäisi mukauttaa selkokielelle?

Henna Kara
kustannustoimittaja
Oppimateriaalikeskus Opike
Kehitysvammaliitto

Peiton paikka Opikkeen verkkokaupassa:

Opike-kauppa

Eppu Nuotion ja Johanna Kartion haastattelu Ketju-lehdessä:

Ketju-lehti

Selkokirjaesite 2017-2018

Vastaa

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).