Kiinnostaisiko sinua lukea kirja, jossa maailma on muutoksessa? Entä voisiko mielenkiintoista luettavaa löytyä, jos valitsee kirjan, jonka kannessa on kissa? Missä selkokirjassa tarkkaillaan luontoa? Entä mikä selkokirja kertoo rakkaudesta?

Pääkaupunkiseudun kirjastot julkaisevat joka vuosi Helmet-lukuhaasteen, johon voi tarttua kuka vain. Haasteessa on 50 erilaista kohtaa, joiden mukaan voi valita itselleen sopivaa luettavaa. Vuoden 2021 haaste kutsuu mukaan entistä laajemman joukon lukijoita, sillä se julkaistiin myös selkokielellä. Jos haastetta haluaa suorittaa selkokirjoja lukemalla, lukuvinkkejä saa Selkokeskuksen verkkosivuilta sekä Selkokeskuksen ja Opikkeen Facebookista tai Twitteristä.

Selkokielinen kirjallisuus on suunnattu lukijoille, joille yleiskieliset kirjat ovat liian vaikeita. Osa selkokirjoista on kirjoitettu suoraan selkokielellä, osa on mukautettu yleiskielisistä teoksista. Selkokielellä voi lukea esimerkiksi Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan (mukautus Ari Sainio), Magdalena Hain Haisevan käden (mukautus Riikka Tuohimetsä) sekä Antoine de Saint-Exupéryn Pikku prinssin (mukautus Tuomas Kilpi). On myös paljon kiinnostavaa suoraan selkokielellä kirjoitettua kirjallisuutta, uutuuksina esimerkiksi Tuija Takalan novellikokoelma Niin metsä vastaa ja Satu Leiskon nuorille suunnattu scifi-kirja Avaruuden rajalla. Selkokirjan tunnistaa kannessa olevasta selkotunnuksesta, joka on s-kirjaimen muotoinen nuoli.

Helmet-haasteessa mainiota on se, että jokainen voi suorittaa sitä itselleen sopivalla tavalla. Voi esimerkiksi lukea yhden kirjan jokaiseen haastekohtaan tai merkitä saman kirjan kaikkiin kohtiin, joihin se haasteessa sopii. Voi asettaa itselleen tavoitteen, kuinka monta kirjaa haluaa vuoden aikana lukea, tai lähteä rennosti liikkeelle ja lukea sen verran kuin hyvältä tuntuu. Jos kirjoittaa aina ylös lukemansa kirjat, vuoden lopussa näkee, millainen lukuvuosi 2021 oli ja mihin haastekohtiin kirjoja löytyi.

Tärkeintä ei ole saada mahdollisimman paljon luetuksi, vaan löytää itseä kiinnostavaa luettavaa ja saada lukuelämyksiä. Haasteen avulla voi löytää kirjan, jota ei muuten olisi ehkä huomannut.

Selkokirjavinkkejä voi kysyä myös kirjastosta. Samalla saa näppärästi kirjan haasteen viimeiseen kohtaan: kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä. Helmet-lukuhaasteella on myös oma Facebook-ryhmä, jossa kysytään ja jaetaan vinkkejä. Ryhmästä voi löytyä jokin kiinnostava kirja, joka ei muualla tule vastaan.

Itselläni on haaste vielä aloittamatta, mutta taidan lähteä liikkeelle Laura Ertimon uudesta tietokirjasta Ilmastonmuutos selkokielellä. Se sopii ainakin haastekohtiin 8. Kirja, jossa maailma on muutoksessa ja 28. Kirjan lukemisesta on sinulle hyötyä.

Haastan sinutkin tarttumaan lukuhaasteeseen!

Henna Kara
Selkokeskuksen suunnittelija

Helmet-lukuhaaste selkokielellä

Selkokirjavinkit Selkokeskuksen verkkosivulla

Helmet-lukuhaasteen Facebook-ryhmä

Selkokeskus Facebookissa ja Twitterissä: @selkokeskus
Opike Facebookissa @OppimateriaalikeskusOpike ja Twitterissä @OpikeKVL

pino selkokirjoja
Kuva: Jenni Stolt

Vastaa

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).