Tikoteekki on julkaissut selkokielisen esitteen Voimauttavasta vuorovaikutuksesta. Esitteessä kerrotaan, mitä on Voimauttava vuorovaikutus ja annetaan vinkkejä sen toteuttamiseen. Pdf-muotoinen esite on vapaasti ladattavissa ja tulostettavissa. Sitä voivat hyödyntää esimerkiksi vuorovaikutustyön ammattilaiset, jotka haluavat kertoa Voimauttavasta vuorovaikutuksesta asiakkailleen. Asiakkaat, kuten kehitysvammaisen tai autismikirjon ihmisen kumppanit, saavat esitteestä helpolla suomen kielellä kirjoitettua tietoa vuorovaikutuksesta.

Katso, tallenna ja tulosta: Selkokielinen esite Voimauttava vuorovaikutus (pdf).

Esitteen teksti:

Voimauttava vuorovaikutus

Voimauttava vuorovaikutus on tapa olla yhdessä sellaisen ihmisen kanssa, joka tarvitsee apua vuorovaikutukseen.
Se auttaa esimerkiksi kehitysvammaisia ja autismikirjon ihmisiä ja heidän kumppaneitaan kommunikoimaan paremmin yhdessä. Voimauttava vuorovaikutus perustuu lapsuuden kehitysvaiheisiin.  Siksi se sopii kaikille.

Vuorovaikutus on tärkeää kaikille

Voimauttava vuorovaikutus auttaa oppimaan taitoja, joita tarvitaan vuorovaikutuksessa. Näitä taitoja ovat esimerkiksi vuorottelu, keskittyminen ja yhdessä toimiminen. Vuorovaikutuksessa voi olla monella tavalla: toiminnan ja liikkeiden,
eleiden, äännähdysten ja puheen, katseen ja ihmisen koko olemuksen avulla.

Voimauttava vuorovaikutus antaa kommunikoinnin taitoja meille kaikille. Läheisesi ilmaisee, mikä on hänestä kiinnostavaa. Sinä opit, mikä on paras tapa olla yhdessä hänen kanssaan. Opit esimerkiksi kiireettömyyttä ja tapoja kommunikoida ilman puhetta. Kun opit olemaan vuorovaikutuksessa samalla tavalla kuin läheisesi, teillä on yhteinen tapa viestiä.

Vinkkejä Voimauttavaan vuorovaikutukseen

  • Järjestä yhteistä aikaa läheisesi kanssa joka päivä.
  • Anna hänen johtaa tilannetta.
  • Tarkkaile, mitä hän tekee tai miten hän reagoi.
  • Vastaa hänelle. Jäljittele häntä tai tee jotain, mistä hän pitää.
  • Ole rento. Sinä tunnet läheisesi parhaiten.

Lue lisää

  • Selkokieli on suomen kielen muoto, joka on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Se on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä. Selkotunnus on merkki siitä, että julkaisun kieli ja ulkoasu noudattavat selkokielen periaatteita. Lue lisää selkokielestä ja selkojulkaisuista Selkokeskuksen sivuilta.
  • Voimauttava vuorovaikutus on kehityksellinen toimintamalli. Siinä käytetään varhaisen vuorovaikutuksen keinoja vaikeasti kehitysvammaisten tai autististen henkilöiden kanssa kommunikointiin. Lue lisää Voimauttavasta vuorovaikutuksesta.

 

Vastaa

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).