Pian kuuluu HEP! Nimittäin ensi maanantaina uudet tulevat ammattilaiset aloittavat opiskelunsa. Tällä viikolla olemme kokoontuneet miettimään viikko-ohjelmaa ja hahmotelleet opetettavia taitoja ZAPDD:n toimistolla, joka sijaitsee paikallisasutuksen keskellä Bomanissa. Lähellä sijaitsee myös Jang´omben koulu, missä opetus tapahtuu.

talo
ZAPDD:n toimisto Bomanissa. Kuvat: Maija Andersson.

Oppilaat ovat käyneet toimistolla äitiensä kanssa otattamassa mittoja koulupukuihin. Paikallinen räätäli sitten valmistaa puvut. Toivon, että saavutan rauhallista aikaa myös vanhempien kanssa, jotta pääsemme rakentamaan luottamusta ja keskustelemaan heidän elämästään kehitysvammaisten lasten äiteinä, mutta myös odotuksista, toiveista ja haasteista. Tulevat kandidaatit odotan kovasti tapaavani taas pian koululuokassa ihastuttavan esikohtaamisen jälkeen.

ilmoitustaulu, jossa monia lappusia.
Iloisia ajatuksia.

Opiskelijat opiskelevat neljänä päivänä viikossa yhtä taitoainetta kerrallaan. Ajatuksena on optimoida oppiminen ja mielekkyys keskittymällä yhteen taitoaineeseen päivässä, mikä tuntuu minusta hyvältä idealta sen sijaan, että päivä sisältäisi tunnin kaikkia aineita.

Mies istuu työpöydän ääressä.
Toiminnanjohtaja Khamis A. Sururu toimistolla, viimeisiä silauksia valmistelemassa.

Yksi opetettavista taidoista tulee olemaan Life skills eli elämäntaidot. Ainetta opettaa upea ja hurmaava äiti-hahmo Mwanakombe, jo eläköitynyt opettaja, jolla ajatukset ja ideat lentävät. Yhteys ja yhtäläinen ajattelu löytyi nopeasti Mnawakomben kanssa.

Oppiaine sisältää monenlaista alkaen ilmaisu- ja vuorovaikutustaidoista erilaisiin käytösmalleihin ja niiden tunnistamiseen. Tavoitteena on sisällyttää tähän osioon myös terveysoppia, hygieniaoppia ja ensiavun alkeita, kuten haavojen paikkaamista ja putsaamista ja perustaitoja, jos sattuu sairastumaan. Käsittelemme aikaa, aikatauluja ja valmistautumista siihen, miten opetella työharjoittelussa sääntöjä ja työpaikan tapoja.

Toisena oppiaineena tulee olemaan Handcraft eli erilaiset käsityöt. Opettajana toimii nuori ja rauhallinen Mustafa, jolla selkeästi on hyvä ote ja ajatus erityisryhmän opettamisesta. Mustafan kanssa emme ehtineet jutella liiaksi, mutta kumpikin meistä ilmaisi olevansa avoimena ja iloisena oppimaan toinen toisiltamme ja ideoimaan yhdessä.

Tämän lisäksi opetettavia aineita ovat Housekeeping eli kotitalous ja Gardening eli puutarhatyöt ja aineita tulevat opettamaan Salama ja Taibu. Heidät tulen tapaamaan ensi viikolla.

Aineet on valittu sen mukaan, mitkä voisivat olla hyödyllisiä taitoja niin omassa elämässä kuin työkentällä. Turismi on täällä pääelinkeino ja siksi erilaiset hotellit puutarhoineen sekä viljelyplantaasit ovat hyviä työpaikkatähtäimiä. Ohjelmassa kannustetaan myös itsensä työllistämiseen ja kädentaidot tunnetusti ovat monesti kehitysvammaisten ihmisten erityistaito. Tämä antaa mahdollisuuden opetella tekemään itse tuotteita, joita myydä.

keltainen talo
Jang`omben koulu.

Opiskelun ja elämän järjestelyn tueksi tulen esittelemään Papunetin kuvat myös täällä. Olen kerännyt hyödyllisiä kuvia ajatellen opiskeltavia aineita sekä arjen asioita. Olen koonnut jokaiselle oppilaalle oman papu-vihkosen, jota opettelemme käyttämään yhdessä. Tämän tekniikan aion esitellä myös vanhemmille yhteisessä tapaamisessamme. Luokkaan yritän saada myös tekniikan käyttöön päivän strukturoimiseksi sekä tietyn tapahtuman, kuten pyykinpesun eri vaiheiden konkretisoimiseen kuvien avulla. Olen aina ollut PAPU-fani, mutta täällä kuvien arvo nousee vielä suurempaan potentiaaliin!

kansioita, joissa on kuvia.
Papukansiot opiskelijoille. Kuvat: Papunet.net.

Loppuviikolla laitetaan vielä koululuokka kuntoon, ostellaan koulutarvikkeita ja pian päästäänkin hommiin!

Maija Andersson

Tässä blogissa kirjoittaja kertoo kokemuksiaan Kehitysvammaliiton kehitysyhteistyöhankkeesta Sansibarilla. 

Seuraava postaus:

Ensimmäiset koulupäivät

Aiemmat postaukset:

KARIBU!

Vastaa

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).